Winactie: Treinen ontwerpen

Een miljoen Nederlanders stapt er elke dag in, zonder erover na te denken. De trein is echter niet alleen een wonder van techniek, maar ook van design. 'Treinen ontwerpen bij de Nederlandse Spoorwegen 1970-2015', geschreven door iemand die daarvan een halve eeuw lang zijn beroep heeft gemaakt, laat zien hoe design binnen de Nederlandse Spoorwegen uitgroeide tot een gezichtsbepalend bedrijfsonderdeel.
Winactie: Treinen ontwerpen

Tussen de comfortabele, geklimatiseerde, van wifi voorziene treinen van tegenwoordig en de sobere, technisch georiënteerde interieurs van toen ligt een wereld van verschil. Toen auteur Niels Greif in 1970 in dienst kwam bij ns Design, was het bouwen van treinen het exclusieve domein van ingenieurs. Dankzij de nieuwe disciplines design en marketing drong binnen het spoorbedrijf het besef door dat een trein meer is dan een langgerekt blik om passagiers te vervoeren.

Treinen ontwerpen is het complete verhaal van die ontwikkeling. Na drie inleidende hoofdstukken worden dertig materieelprojecten waarbij de auteur nauw betrokken was uitgebreid besproken. Een breed spectrum aan treinen passeert de revue, van de eerste Intercity’s tot de roemruchte en tragische Fyra – een trein die binnen de kortste keren van de rails werd gehaald, maar een toonbeeld is van goed design. Vele van de besproken treinen kent de treinreiziger uit eigen ervaring, maar ook niet-gerealiseerde ideeën, concepten en projecten komen aan de orde. Treinen ontwerpen bevat bovendien talrijke illustraties, verhalen en documenten die nooit eerder werden gepubliceerd. Het resultaat is het definitieve boek over treinontwerp.


Bijdrage Cultuurfonds

Het Cultuurfonds heeft het tot stand komen van deze uitgebreide publicatie ondersteunt met een bijdrage van 12.500 euro. Het samenstellen van het eerste gedetailleerde naslagwerk over het ontwerpen van in- en exterieurs van treinen is het magnum opus van Niels Greif, die maar liefst 45 jaar betrokken was bij de designafdeling van de NS.

Winactie

Wil jij kans maken op deze bijzondere publicatie? Stuur vóór dinsdag 21 juni 2022 een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel 'Treinen Ontwerpen' en in de mail je naam en adres, en maak kans! Niet gewonnen? Je kunt de publicatie bestellen via de website van de uitgeverij nai010.