projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

De lessen van Dolle Mina

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt, en toch leren we weinig over hen op school. Atria (Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis) creëert vier educatieve kennisclips over de fameuze actiegroep de Dolle Mina's. Hiermee maken middelbare scholieren kennis met gendergelijkheid en het belang van vrouwen in onze geschiedenis.

Afbeelding header: Jaap J. Herschel, 1970. Photo Spaarnestad / Collectie IAV-Atria

De Amsterdamse actiegroep Dolle Mina heeft maar 5 jaar bestaan, maar is een van de bekendste symbolen voor de vrouwenbeweging en het meest gezochte onderwerp op atria.nl. In 2020 is het 50 jaar geleden, maar de onderwerpen van toen zijn vandaag de dag nog steeds actueel. 

Het educatieve lespakket richt zich op de ‘tweede feministische golf’ van het einde van de jaren '60 tot eind jaren '80, aan de hand van de lessen van Dolle Mina. Waar stonden de Dolle Mina's voor, en wat hebben ze betekend voor de vrouwenbeweging anno nu?

Women's March 2019 in Amsterdam trok 15.000 deelnemers. ANP

In De Lessen van Dolle Mina wordt de historische context geschetst en een verband naar de actualiteit gelegd die kan inspireren tot discussie in de klas. Zo wordt uniek historisch materiaal met een actuele betekenis voor de huidige samenleving op een eigentijdse wijze toegankelijk voor het onderwijs en een jong en breed publiek.

Lesmateriaal voor elk onderwijsniveau

Met verschillende lesmaterialen worden de kennisclips speciaal toegesneden op de verschillende onderwijsniveau's van de middelbare school: vmbo, havo en vwo. Rond 8 maart 2021 worden de clips op scholen - geheel in stijl van de Dolle Mina's - met een ludieke campagne gestart. Het doel is om de 'Dolle Mina'-lessen over 3 tot 5 jaar regulier onderdeel te laten zijn van het lespakket rond burgerschap, participatie, vrouwengeschiedenis en arbeid.

Partners en verspreiding

De combinatie van het unieke archief van Atria en de verspreiding via F-site brengt deze lespakketten sneller naar het klaslokaal. F-site is een educatieplatform met geschiedenislessen over vrouwen. Het heeft een groot bereik onder docenten en werkt sinds 2020 ook samen samen met ThiemeMeulenhoff. Op het online platform van geschiedenismethode Feniks is een deel van het lesmateriaal van F-site beschikbaar gemaakt voor docenten. 

Het Cultuurfonds heeft geadviseerd een bijdrage toe te kennen van 25.000 euro waarvan Mokums Mecenaat 20.000 euro zou financieren.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Livestream GRIMM | Waar hiphop en ballet elkaar ontmoeten

Bekijk project
Landelijkmuziek

Kindermuziekweek

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunsttheater, dans en film

PODCAST | Radio Einstein

Bekijk project