projecten
beeldende kunstNoord-Holland

Kunst voor een betere toekomst

‘Als je vandaag zou sterven en één generatie later terugkeert, in welke wereld zou je dan geboren willen worden, ongeacht waar of wie je bent?’ Dat is de vraag die aan de kunstenaars van ‘A Fair Share of Utopia’ is gesteld en op basis waarvan zij nieuwe werken hebben gemaakt voor Nest (Den Haag) en CBK Zuidoost (Amsterdam).

BUNYIP: wiray ngaay ngaay gir-nya-la-nha (don’t just look and talk). Door Brook Andrew

Vanuit dit gedachte-experiment verkennen tien schrijvers en negen kunstenaars de mogelijkheid hun eigen belangen opzij te zetten voor een betere wereld voor volgende generaties. Zij speculeren over een onbekende toekomst waar zijzelf onderdeel van uitmaken.

Het thema van de tentoonstelling komt voort uit een essay van de mensenrechtenadvocaat Michelle Alexander, genaamd What if We’re All Coming Back?. In dit essay, dat in 2018 in The New York Times verscheen, vraagt Alexander zich af wat het zou kunnen betekenen als we allemaal in reïncarnatie zouden geloven. Zouden we de wereld anders achterlaten als we ook weer zouden terugkeren, zonder vooraf te weten wie, wat of waar we zullen zijn? 

I Should Love You More Than Pizza

Misschien heb je de film Sorry We Missed You gezien? Daarin gaat een pakketjesbezorger uiteindelijk vrijwel ten onder aan uitbuiting, wanneer hij als freelancer voor een Amazon-achtig bedrijf besluit te werken. Het onderwerp heeft ook de Nederlandse kunstenaar Raul Balai geïnspireerd: voor deze expositie bouwde hij een altaar voor de bezorger. 

I Should Love You More Than Pizza, Raul Balai. Foto: Lotte van Uittert

Een kapel gemaakt van kartonnen dozen, waarin je een kaarsje kunt aansteken voor ‘iedereen die in de huidige tijd sterft voor de consumptiezonden van anderen.’ Balai koos bewust voor de kartonnen doos als bouwsteen voor zijn kapel; deze symboliseert voor hem een systeem van uitbuiting. Uitbuiting van grondstoffen en ecosystemen, maar vooral van ‘mensen die onder miserabele omstandigheden de onophoudelijke aanwas van smartphones, laptops, elektrische auto’s, kleding, koffie en chocola mogelijk maken voor allen die het zich kunnen veroorloven.’ 

De expositie A Fair Share Of Utopia is t/m 22 november 2020 te zien, verspreid over twee expositieruimtes: Nest Ruimte (Den Haag) en CBK Zuidoost (Amsterdam).

In Nest staat het werk van:
Brook Andrew, Raul Balai, Simphiwe Ndzube en Müge Yilmaz

In CBK Zuidoost:
Claudia Martínez Garay, Femke Herregraven, Ghana ThinkTank x AiRich, Nástio Mosquito en Marianne Nicolson

Winactie | "Wat niet is maar kan zijn"

Publicatie: "Wat niet is maar kan zijn"

Bij de expositie is een publicatie verschenen met essays: Wat niet is maar kan zijn. Daarin reflecteren nationale en internationale schrijvers en kunstenaars vanuit verschillende achtergronden en invalshoeken op actuele vraagstukken. Wij hebben 5 exemplaren te verloten onder onze donateurs! Schrijf je hier in voor de winactie.


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Noord-Hollandbeeldende kunst

KadS - 'Entre nous – Omdat wij zijn'

KadS 'Entre nous' is een kunstmanifestatie in het Vondelpark en Schinkelgebied in Amsterdam Zuid gepresenteerd door Soledad Senlle Art Foundation. De zorgvuldig ontwikkelde kunstmanifestatie met het thema 'Entre Nous- De magie van de ontmoeting' kan in de context van de 'anderhalvemetersamenleving' niet urgenter.

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Bes: Klein godje in het Oude Egypte

Feest-en beschermgodje in Allard Pierson

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

Parklicht in Oosterpark

Twaalf lichtkunstwerken in het Amsterdamse Oosterpark

Bekijk project
Noord-Hollandbeeldende kunst

De Mooiste Stad

Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan

Bekijk project