projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

LITERATUUR | Klassiekers & Nieuwkomers

Eindelijk tijd om al die boeken te lezen die je altijd al hebt willen lezen! Geniet van onze selectie klassiekers, opwindende nieuwkomers en dwarse denkers.

Heb jij een leestip voor ons? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen houden we cultuur levend! Dat doet het Cultuurfonds inmiddels al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan. 

Menselijke voorwaarden | Junpai Gomikawa, vertaald door Jacques Westerhoven

Dankzij Jacques Westerhoven, vertaler van het Japans, kunnen we in het Nederlands genieten van Japanse schrijvers als Haruki Murakami, Yasushi Inoue en Junpai Gomikawa. Westerhoven won (net als Irina Michajlova) de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 van het Cultuurfonds. De feestelijke uitreiking is verplaatst naar 18 september. Dat geeft tijd om en van zijn favoriete boeken Menselijke voorwaarden (1430 pagina's) van Junpai Gomikawa te lezen.

Wij belden alvast naar Japan. Over Menselijke voorwaarden zei Westerhoven: 'Toen ik Japans leerde, vond ik het geweldig, maar ik begreep maar de helft van wat de man schreef. Tien jaar later heb ik het opnieuw gelezen en toen begreep ik het iets beter. Uiteindelijk ben ik toch begonnen om het te vertalen, waar ik tien jaar mee bezig ben geweest. Ik had het manuscript thuis rondslingeren. Uiteindelijk was Van Oorschot bereidt om het uit te geven.' Lees het interview met Westerhoven.

36 vragen en heel veel koffie | Samya Hafsaoui

Samya Hafsaoui (1994) presenteerde eerder Het Ramadanjournaal op NPO2. Nu is haar eerste boek uit: 36 vragen en heel veel koffie. Het gaat over verliefd worden als biculturele jongere. Hoe ontdek je je seksualiteit als je tegelijkertijd nog geen seks voor het huwelijk wil hebben? De eerste hoofdstukken van Hafsaoui's boek zijn online te lezen op Wattpad.

Samya Hafsouai

Ik voel me in de hele wereld thuis | Rosa Luxemburg

De dwarse denker Rosa Luxemburg (1871-1919) zat vanwege haar pacifistische overtuigingen het grootste deel van de Eerste Wereldoorlog opgesloten. Zij wist echter vanuit haar kleine cel, met soms alleen zicht op de wolken en een incidenteel vogeltje, de mooiste beschouwingen te sturen. 

Uit de brievenbundel Ik voel me in de hele wereld thuis spreekt ongekende levenslust en positiviteit. Perfect leesvoer in deze tijden van collectieve opsluiting. Van Oorschot gaf de brieven opnieuw uit. Filosofe Joke Hermsen schreef het nawoord.

Queer bedtijdverhalen | Nazrina Rodjan en Naomi Veldwijk

Het idee van Nazrina Rodjan en Naomi Veldwijk voor een kinderboek vol queer personages kwam voort uit de wens om zelf als kind rolmodellen te hebben waar zij zich mee hadden kunnen identificeren. Queer is de parapluterm om de LGBTQ+ groep mee te omvatten. Om de lacune op te vullen maakten de illustrator en schrijfster dus zelf het mooie prentenboek Queer bedtijdverhalen, dat mede tot stand kwam dankzij steun van Fonds ZOZ - een fonds op naam van het Cultuurfonds.

De eeuw van Gisèle | Annet Mooij

In De eeuw van Gisèle - Mythe en werkelijkheid van een kunstenares ontrafelt Annet Mooij het veelbewogen en fascinerende leven van de vrijgevochten schilderes Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër.

Na de Tweede Wereldoorlog was Gisèle lid van Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis. Zelf presenteerde zij haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap van Castrum Peregrini? De biografie is uitgegeven door De Bezige Bij


Dichters op vinyl | De Bezige Bij

Met ruim twee uur aan poëzie en opnames van meer dan 60 dichters is ‘Dichters op vinyl’ een fonkelende, monumentale uitgave die de stemmen van alle dichters van uitgeverij De Bezige Bij op unieke wijze doet opklinken: van Remco Campert tot Jules Deelder, van Lucebert tot Hagar Peeters, van Tommy Wieringa tot Jan Wolkers - en alles wat daar tussen in zit. Daar ben je wel even zoet mee. De driedubbelelpee is verschenen in een eenmalige oplage van 1.500 exemplaren.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project