projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Oorlog in mijn buurt

'Oorlog in mijn Buurt' is een ontmoetings-onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen en de buurt dichter bij elkaar brengt rondom persoonlijke buurtverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen uit groepen 7 en 8 gaan naar het huis van een oudere die tijdens de oorlog in hun buurt woonde. Ze houden een interview onder begeleiding van een journalist en een fotograaf.

Het interview is onderdeel van een verdiepend onderwijsprogramma, waarin leerlingen in masterclasses door historici meer leren over de Tweede Wereldoorlog en in talentontwikkelingslessen leren interviewen, presenteren en onderzoek doen. Op elke school wordt na zes weken een eindpresentatie gehouden, waarin de kinderen hun eigen visie geven op oorlog en het gehoorde oorlogsverhaal terug vertellen aan de ouderen.

De nieuwe Erfgoeddragers

Gedreven, enthousiaste leerlingen melden zich aan als officiële ‘Erfgoeddrager’ van hun stad: zij ontvangen een onderscheiding en geven daarmee officieel aan dat zij het gehoorde verhaal van de oudere blijven doorvertellen in hun leven, in de buurt, maar ook daarbuiten: bij herdenkingen en in de media. De oudere die zij interviewden nadert misschien het einde van haar of zijn leven, maar de officiële Erfgoeddrager zal haar oorlogsverhaal blijven doorvertellen.

Februaristaking

Zo sprak Lasse (11) met Tinie (82) over de Februaristaking. Tinies' vader kreeg de doodstraf als een van de organisators van de Februaristaking.
Bij Lasse maakt het verhaal duidelijk indruk. Bekijk het Jeugdjournaalfragment terug: 


 

Lees en bekijk de oorlogsverhalen
De interviews die de kinderen houden met de ouderen worden vastgelegd in tekst, beeld en audio. Alles is terug te zien op de website http://www.oorloginmijnbuurt.nl/ en hergebruikt in het onderwijs.

Laat jij jongeren kennismaken met méér cultuur?

Word donateur

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmuziek

Kindermuziekweek

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunstgeschiedenis & letteren

Podcast: Radio Einstein

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Stil of ik schiet

Een knallende voorstelling die volle hoofden leegt

Bekijk project