projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Oorlog in mijn buurt

'Oorlog in mijn Buurt' is een ontmoetings-onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen en de buurt dichter bij elkaar brengt rondom persoonlijke buurtverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Kinderen uit groepen 7 en 8 gaan naar het huis van een oudere die tijdens de oorlog in hun buurt woonde. Ze houden een interview onder begeleiding van een journalist en een fotograaf.

Onderwijsprogramma 'Oorlog in mijn buurt'
Het interview is onderdeel van een verdiepend onderwijsprogramma, waarin leerlingen in masterclasses door historici meer leren over de Tweede Wereldoorlog en in talentontwikkelingslessen leren interviewen, presenteren en onderzoek doen. Op elke school wordt na zes weken een eindpresentatie gehouden, waarin de kinderen hun eigen visie geven op oorlog en het gehoorde oorlogsverhaal terug vertellen aan de ouderen.

De nieuwe Erfgoeddragers
Gedreven, enthousiaste leerlingen melden zich aan als officiële ‘Erfgoeddrager’ van hun stad: zij ontvangen een onderscheiding en geven daarmee officieel aan dat zij het gehoorde verhaal van de oudere blijven doorvertellen in hun leven, in de buurt, maar ook daarbuiten: bij herdenkingen en in de media. De oudere die zij interviewden nadert misschien het einde van haar of zijn leven, maar de officiële Erfgoeddrager zal haar oorlogsverhaal blijven doorvertellen.

Lees en bekijk de oorlogsverhalen
Het interview wordt vastgelegd in tekst, beeld en audio. Teksten en beelden worden opgenomen in de website van 'Oorlog in mijn Buurt' en hergebruikt in het onderwijs. Lees hier de geschreven interviews of bekijk de gefilmde interviews.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Werkgroep Zeearend Nederland

Onderzoek naar de gedragingen van de zeearend in Nederland

Bekijk project
Landelijk

Suriname tentoonstellingen

Suriname uitgelicht in de Nieuwe Kerk, het Tropenmuseum en Museum van Loon

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Jonge Rembrandt - Rising Star

Tentoonstelling van het vroegste werk van Rembrandt

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Hendrik Antoon Lorentz 1853-1928

Biografie over de grote wis- en natuurkundige

Bekijk project