projecten
monumentenzorgLandelijk

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in de podcastserie 'Moestuinen met historische wortels' van sKBL in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

De podcast serie lanceert op donderdag 30 juni 2022. De eerste podcast gaat over de Middeleeuwse kruidentuin van landgoed Oostbroek in De Bilt (Utrecht) en is vanaf donderdag 30 juni 2022 te beluisteren. Wekelijks wordt op donderdag een nieuwe podcast uitgebracht:

2. De Hof van Schaesberg, Landgraaf (Limburg) donderdag 7 juli

3. De Warmoes- en Kruidhof van het Muiderslot, Muiden (Noord-Holland), donderdag 13 juli

4. De moestuin van landgoed Zuylestein, Leersum (Utrecht), donderdag 20 juli

5. Het leifruit van Dekema State, Jelsum (Friesland), donderdag 27 juli

6. De moestuin en het kookboek van De Menkemaborg, Uithuizen (Groningen), donderdag 4 augustus

7. De moestuin van landgoed Twickel, Ambt Delden (Overijssel), donderdag 11 augustus

8. Sociale tuinderij De Scheve Schup op landgoed Haanwijk, Halder (Noord-Brabant), donderdag 18 augustus

9. De moestuin van Villa Ockenburgh, Den Haag (Zuid-Holland), donderdag 24 augustus

10. De zelfoogstmoestuin van Landgoed Grootstal, Malden (Gelderland), donderdag 1 juli

Luisteren

Scan de QR-code om te luisteren!

Moestuinregeling Cultuurfonds

Heb jij zelf een moestuin? Moestuineigenaren kunnen tot 30 september 2022 een aanvraag doen voor een bijdrage van het Cultuurfonds om de historische moestuin op de kaart te zetten. Lees hier meer of doe je aanvraag!

sKBL

Op de website van sKBL vind je ook aanvullende informatie, tips om andere moestuinen te bezoeken en een landelijk overzicht van toegankelijke historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Deze serie podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) en tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Stoomhijskraan Schelde 38

De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bruynzeelwoningen in Suriname

Een publicatie met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga. Het betreft de bewerking van Janssens’ masterscriptie tot handelseditie. Fabrikant Willem Bruynzeel richtte in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij op. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden. Met dit boek willen de auteurs deze bijzondere geschiedenis vastleggen.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk project