projecten
muziekLandelijk

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee. Deze doet een groot beroep op Ricciotti’s flexibiliteit, want vanwege corona blijft het tot op het laatste moment een verrassing waar het ensemble precies zal opduiken.

  • Campagnebeeld
  • Ricciotti ensemble zomer 1974
  • 1995/1996 Winter Kirstenbosch
  • Ricciotti in jaren '70 bij saloon korte Leidse dwarsstraat

 Te gast is de veelzijdige violist en oud-concertmeester Tim Kliphuis die bekend staat om zijn energieke mix van klassiek, gypsyjazz en volksmuziek. Zijn gave om muzikaal nieuwe wegen te verkennen, komt tijdens deze tour bij uitstek van pas.

Start Ricciotti

In 1970 begon het Ricciotti als anti-autoritair muziekensemble dat zich afzette tegen tradities en regels. Deze rebelse identiteit is na al die jaren nog steeds voelbaar. Het Ricciotti speelt symfonische muziek op plekken waar deze doorgaans niet klinkt en toert normaliter langs maatschappelijke instellingen als scholen, AZC’s, zorginstellingen en opvangtehuizen. Dit jaar zullen echter voornamelijk openluchttheaters, kastelen en instellingen met een grote buitenruimte op de route staan.

Zoeken naar nieuwe wegen

“Het unieke Ricciotti-DNA om overal en voor iedereen te willen spelen is in deze tijd echt een zegen”, licht zakelijk leider Hannah Soepenberg toe. “We zijn flexibel en niet voor één gat te vangen. We zoeken continue naar nieuwe manieren om muziek te maken en dichtbij te brengen. Vorig jaar met speciaal voor ons geschreven ‘composities voor 1,5 meter’ en videoclips met thuiswerkende musici van over de hele wereld. Deze zomer wilden we perse weer op tour door Nederland om na lange tijd onze muziek met gratis optredens weer live en dicht bij iedereen te brengen. Ook vinden we het belangrijk onze jonge musici perspectief te bieden op een leven met muziek. Een tournee vooraf plannen was onmogelijk. We vullen de reis nu last minute in met locaties waar we wél veilig terecht kunnen.”

Veelzijdig en creatief

Het Ricciotti nodigde de internationaal gelauwerd violist en componist Tim Kliphuis uit om het gouden jubileum mee te vieren als gastsolist. Soepenberg: “Tim Kliphuis is de personificatie van het Ricciotti-DNA: hij is een fantastische en flexibele muzikant die zich niet in een hokje laat vangen en is maatschappelijk betrokken. Hij is zeer veelzijdig en creatief. Zijn lockdownproject Five elements, waarin hij onze omgang met de aarde aan de kaak stelt, is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk spelen we een deel daaruit in ons jubileumprogramma!” Tim Kliphuis deelde eerder het podium met legendes als Frankie Gavin, Richard Galliano en Les Paul, werd bekroond met Schotse en Poolse jazz awards en geeft improvisatieles aan het Conservatorium van Amsterdam.

De kracht van live muziek

Violist Tim Kliphuis maakt in deze jubileumtournee zijn comeback bij het Ricciotti. “In de jaren ’90 was ik concertmeester van het orkest”, vertelt Kliphuis. “Het Ricciotti heeft mij gevormd tot de musicus die ik nu ben. Ik laat me niet beperken door genres en conventies. Ik wil juist die cross-over in stijlen en de connectie met het publiek maken. Muziek is niet voor het museum, maar voor mensen. Alleen met publiek ontstaat er die unieke situatie van een live concert. Het Ricciotti dwong mij letterlijk dicht bij mensen muziek te maken. In 1996 gingen we naar Bosnië waar de oorlog net afgelopen was. In dat kapotgeschoten land speelden we voor weduwen en wezen. Hun aangrijpende reacties lieten mij zien hoe muziek mensen kan meevoeren. Dat is de unieke kracht van live muziek.”

Magie in de openlucht

“Buitenoptredens!”, antwoord Kliphuis op de vraag waar hij naar uitkijkt deze tournee. “Daarin is het Ricciotti niks veranderd. Mijn mooiste muziekervaringen waren buiten: het Wetterwyfke op een varend ponton, Dvorák in de Prinsentuin in Leeuwarden. Daarom heb ik ook zoveel zin in de tournee. Ik vind het geluid van een orkest in de buitenlucht bijzonder. Je hoort de instrumenten beter dan in de concertzaal. De omgevingsgeluiden komen daarbij, zoals een klingelende tram, fluitende vogels, een huilende baby… Gek genoeg voegen die iets toe. Er ontstaat iets magisch.”

Programma boordevol feestmuziek

Voor de tournee koos het Ricciotti feestmuziek in alle genres, roemruchte Ricciotti-composities uit het verleden van Willem Breuker, Jurriaan Andriessen en Chiel Meijering en nieuw werk van Leonard Evers, Micha Hamel en….. Tim Kliphuis. Kliphuis: “Het wordt een vuurdoop voor mijn elektrische Zeta-viool. Is het symfonisch, wordt het rock…? Het wordt in ieder geval een grote verrassing en een echte primeur. Als we gaan spelen, zal de inkt nog nat zijn!”

Meer informatie

Meer weten over Ricciotti en de jubilieumtour? Kijk op de website van het ensemble.

Meer projecten

Landelijkmuziek

Sencity Festival 2022

Sencity Festival is een belevingsfestival geïnspireerd op het niet of minder kunnen horen van muziek. De zintuigprikkelende toepassingen die wij inzetten dragen derhalve bij aan de toegankelijkheid voor een bredere doelgroep.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Songs for Freedom

In 2020 vierde Nederland ’75 jaar vrijheid’ om het einde van de Tweede Wereldoorlog te markeren. De Bevrijdingsfestivals zijn hier een belangrijke speler in, omdat we op 5 mei jaarlijks stilstaan bij de vrijheid die we in Nederland hebben. Daarom is er in 2019 in het teken van ‘75 jaar Vrijheid’ een provinciale songcontest opgezet en vanwege de coronamaatregelen hebben velen het project voortgezet in 2021.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Muziekproductie 'Plant'

Muziekproductie PLANT

Bekijk project
Landelijkmuziek

The Ramblers ft. Janne Schra

In 2021 vieren The Ramblers, het voormalige Vara Radio-orkest, hun 95-jarig bestaan. In 2022, een jaar uitgesteld vanwege corona, vieren ze dit met een theatertour. Met de theatertour willen The Ramblers het historisch erfgoed uit de radiotijd van omroepstad Hilversum uitdragen voor mensen die nog herinneringen hebben aan die tijd, maar zeker ook voor generaties daarna. Voor de jubileumtour is samenwerking gezocht met de jonge Nederlandse zangeres Janne Schra. Met deze samenwerking willen ze onder andere een jonger publiek bereiken en het publiek kennis laten maken met de geschiedenis van The Ramblers.

Bekijk project