Friese Anjer 2019 voor Jant van der Weg

Jant van der Weg ontvangt de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Commissaris van de Koning, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, drs. A.A.M. Brok reikt de Friese Anjer op 3 december uit.
Leeuwarden, 15 oktober 2019
Friese Anjer 2019 voor Jant van der Weg

Jant van der Weg-Laverman is op 12 oktober 1939 geboren in Leeuwarden. Ze heeft verschillende kinderboeken vertaald naar het Fries, zoals ‘Ronja de Roversdochter' van Astrid Lindgren en ‘Afkes Tiental' van Nienke van Hichtum. Daarnaast schreef ze zelf het boek Rixt en de ljippen.

Jant van der Weg-Laverman werkte 20 jaar als lexicograaf bij de Fryske Akademy. Ook schreef ze van 1985 tot 2012 recensies over kinderboeken in het Friesch Dagblad. In 2000 promoveerde ze aan de Katholieke Universiteit Brabant met een proefschrift over Friese kinderpoëzie. De titel van het onderzoek was: Verandering in beeld en band: Friese kinderpoëzie in de 20e eeuw. In 2014 werd Jant van der Weg-Laverman benoemd tot erelid van de organisatie IBBY (International Board on Books for Young People).

Met de Fries Anjer eert het Cultuurfonds Fryslân jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, oorkonde en een bedrag van € 5.000. De speld is gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema.