Het Cultuurfonds steunt 15 erfgoedprojecten in Fryslân

Het Cultuurfonds heeft afgelopen periode ruim 189.500 euro toegekend voor 15 bijzondere Friese erfgoedprojecten. Onder andere 9 kerken, 4 orgels, een 17e eeuws woonhuis en een Amerikaanse windmotor zullen de tand des tijds beter doorstaan dankzij monumentenzorg.
15 november 2019
Het Cultuurfonds steunt 15 erfgoedprojecten in Fryslân
Fotocredits:
Andre van Dijk

Zo krijgt De Protestantse Streekgemeente De Slachsang een bedrag van 20.000 euro voor de restauratie van de gewelfschilderingen in de kerk in Boazum. De kerk wordt beschouwd als één van de mooiste romaanse kerkgebouwen in Fryslân en de gewelfschildering van de baardloze Christus behoort tot de oudst bewaarde uiting van vroomheid in de provincie.

Doopsgezinde kerk
Daarnaast is 50.000 euro aan de Hervormde Gemeente toegekend voor de restauratie van de Doopsgezinde kerk te Itens. Na de restauratie zal de kerk de gemeenschap onder andere dienen als dorpshuis, bibliotheek en informatiecentrum.

Valckeniershuis
De Stichting DBF ontvangt 25.000 euro voor de restauratie van de voorgevel van het Valckeniershuis te Franeker, in 1662 gebouwd in opdracht van de familie Valckenier. De voorgevel verkeert momenteel in een zeer slechte staat en zal na de restauratie de binnenstad van Franeker weer sieren.