Erfgoed en monumentenzorg

De zorg voor monumenten is van groot belang voor het Cultuurfonds en haar schenkers. Of het nou een gevelsteen, kathedraal, dorpspomp of stoomlocomotief betreft. Naast de restauraties van historische gebouwen, landschappen en objecten steunt het Cultuurfonds talloze projecten op het gebied van erfgoededucatie en vrijwilligersprojecten. Zodat niet alleen de stenen, maar ook de verhalen behouden blijven. Benieuwd of jouw project in aanmerking komt voor een bijdrage? Bekijk hier de voorbeelden en voorwaarden, neem contact op met een van onze adviseurs of doe direct je aanvraag!

Een aanvraag doen?

Verzoeken voor restauraties van gebouwde monumenten, historische interieurs, roerende monumenten, historische collecties, educatieve inrichting, publicaties etc. worden 4 maal per jaar behandeld door de adviescommissie Monumentenzorg. Doe nu je aanvraag!

Historische Buitenplaatsen en Kastelen

Stoere kastelen en frêle buitenplaatsen met lommerrijke bomenlanen, grachten en waterpartijen. Benieuwd of jouw aanvraag voldoet aan de voorwaarden?

Overzees Erfgoed

Monumentale gebouwen en historische monumenten in het buitenland die een verleden met Nederland delen. Meer lezen over aanvragen voor overzees erfgoed?

Erfgoededucatie

Erfgoed symboliseert de geschiedenis van onze maatschappij en groeit elk jaar. Erfgoededucatie is het leren over de materiële en immateriële sporen uit het verleden, zodat de zorg en waardering van erfgoed kan worden doorgegeven aan nieuwe generaties. Lees meer over erfgoededucatie en of jouw project voldoet aan de voorwaarden. 

Industrieel Erfgoed

Monumentale stoomgemalen met mensenhoge stoomketels, ranke fabrieksschoorstenen, degelijke poldermolens, watertorens, fabrieksgebouwen, het zijn bijzondere objecten uit de industriële geschiedenis van Nederland. Heb jij een bijdrage nodig lees meer over de mogelijkheden.


Mobiel Erfgoed

Rijdend, rollend, vliegend en varend. Te land, ter zee en in de lucht. Trein, bus, vliegtuig, tram, koets, rijtuig en schip. Ook voor mobiel erfgoed kun je een aanvraag doen!

Religieus erfgoed

Nederland kent vele geloven en religieuze bouwwerken die verbonden zijn met de geschiedenis van onze maatschappij. Er zijn dan ook verschillende monumentale kerken, vermaningen, synagogen, kathedralen, kruiskerken, zaalkerken en huiskerken te vinden in ons land die onze steun nodig hebben.

Henk Atze Dijkstra naar Dinamo Fonds

Onze adviseur Erfgoed en Monumentenzorg Henk Atze Dijkstra, maakt de overstap naar het Dinamo Fonds uit Den Haag. Daar gaat hij als directeur aan de slag. Lees meer. 

Heeft u behoefte aan meer informatie of een eerste kennismaking?

Neem contact op met onze afdeling:

Algemeen emailadres
monumentenzorg@cultuurfonds.nl

Inge Molenaar, adviesmedewerker Erfgoed en Monumentenzorg
I.Molenaar@cultuurfonds.nl