Cultuurprijs Zuid-Holland uitgereikt aan Elten Kiene

Woordkunstenaar Elten Kiene (1984) heeft de Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 van het Cultuurfonds ontvangen. Jaap Smit, voorzitter van de afdeling Zuid-Holland en tevens commissaris van de Koning in deze provincie, reikte de prijs uit in het Provinciehuis Zuid-Holland. Van de prijsuitreiking zijn korte filmclips gemaakt.
27 november 2020
Cultuurprijs Zuid-Holland uitgereikt aan Elten Kiene
Fotocredits:
Daphne Krijgsman, DK Photography

Prijsuitreiking

Elten Kiene is gekozen tot winnaar, omdat hij erin slaagt literaire programma’s voor een breed publiek toegankelijk te maken en omdat hij (jonge) poëzieperformers succesvol begeleidt. Deze talenten werden prachtig belicht tijdens de uitreiking, waarbij Jennifer Muntslag zorgde voor rake interviews met juryvoorzitter Jelle Reumer en voorzitter Jaap Smit. 

De jonge spoken word artist Swendeline Ersilia zorgde voor een indringende performance, waarna Elten de Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 ontving uit handen van voorzitter Jaap Smit. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden en een trofee gemaakt door kunstenaar David Derksen.

Bekijk de filmpclips van de prijsuitreiking. Daar is ook een uniek videoportret te zien over Elten Kiene, gemaakt door Stacii Samidin. Tevens is het juryrapport te lezen op de website.

Elten Kiene ontvangt de Cultuurprijs Zuid-Holland van Jaap Smit, voorzitter van de afdeling Zuid-Holland en commissaris van de Koning. Foto: Daphne Krijgsman, DK Photography

Jury

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 bestond uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Anne Vegter (dichter, schrijver en voorzitter Akademie van Kunsten), Soraya Putman (subsidieconsulent Fonds Podiumkunsten) en Bertram Mourits (hoofd collecties Literatuurmuseum).

Over de Cultuurprijs Zuid-Holland 

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt sinds 2016 uitgereikt en gaat elke twee jaar naar een in Zuid-Holland gevestigde of daar werkzame laureaat die uitblinkt in een werkterrein van het Prins Bernhard Cultuurfonds in de provincie Zuid-Holland. Eerdere winnaars van de Cultuurprijs Zuid-Holland zijn Rachelle Eerhart (natuur, 2016) en Tom Hazenberg (mobiel erfgoed, 2018).