Gelderse Bokaal 2017 voor Jules Verschure

Jan Willem Wiggers reikte op 1 december de Gelderse Bokaal 2017 uit aan Jules Verschure. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn verdiensten voor jeugddweilorkest Kleintje Spul(t) uit Zutphen.
Ede, 1 december 2017

De Gelderse Bokaal 
De Gelderse Bokaal wordt elk oneven jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Naast de speciaal ontworpen Gelderse Bokaal, bestaat de prijs uit een geldbedrag van € 5.000 voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. Dit jaar werd de prijswinnaar gezocht tussen mensen die zich hebben onderscheiden in de Gelderse muziekwereld van Hafabra (Harmonie, Fanfare en Brassbands) en koren. Belangrijke criteria voor de Gelderse Bokaal 2017 waren een grote persoonlijke inzet en bevlogenheid, inspirerend zijn voor anderen, katalyserend werken voor gewenste ontwikkelingen en dat de activiteiten een regionale uitstraling hebben.

Drie genomineerden
De jury heeft eerder in het jaar laten weten dat er uit een lijst van 16 voordrachten vanuit het veld drie mensen werden genomineerd voor deze onderscheiding: Joop van Hierden van Harmonie Orkest Brummen, Karin Rheiter van Harmonie Tarcisius uit Nijmegen en Jules Verschure van jeugddweilorkest Kleintje Spul(t) uit Zutphen.

De winnaar
Jules Verschure is medeoprichter van dweilorkest ’t Spul(t) in Zutphen waar hij sinds 1997 meerdere bestuursfuncties vervulde. Ook is hij oprichter en muzikaal leider van het jeugddweilorkest Kleintje Spul(t). Jules geeft muziekles en arrangeert alle muziekpartijen. Een opvallend aspect is dat hij de muzikanten uitdaagt uit het hoofd te spelen. Door middel van een instrumentencarrousel leren kinderen meerdere instrumenten kennen. 

De jury heeft grote bewondering voor de persoonlijke inzet en bevlogenheid van Jules en zijn inspirerende manier van werken.

De Bokaal
De bokaal wordt iedere twee jaar ontworpen door weer een andere Gelderse kunstenaar. Dit keer is het ontwerp van Léon Mommersteeg. Het ontwerp van de bokaal is geïnspireerd op de harmonie/fanfarewereld, de (jeugd)orkesten en het lesgeven/inspireren en anderzijds een bokaal als trofee van verdienste, een ‘loftrompet’. Het is een trofee die de ontvanger toe speelt.

De jury
De jury van de Gelderse Bokaal 2017 bestaat uit Dick Chargois,  Koen van der Mark, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Arend Nijhuis, adviseur bij Cultuurmij Oost en ambtelijk secretaris Wendelien Kuit.