Geef ook aan Kickstart Cultuurfonds! Edwin Evers eerste donateur.

Vanaf vandaag kunnen ook particulieren via een schenking aan Kickstart Cultuurfonds bijdragen aan een ‘coronaproof’ culturele sector. Als eerste stelde Edwin Evers een prijs van 12.500 euro die hij eerder ontving beschikbaar aan het Kickstart Cultuurfonds. Alle particuliere schenkingen, van groot tot klein, zijn tot 1 juli welkom.
30 maart 2021
Geef ook aan Kickstart Cultuurfonds! Edwin Evers eerste donateur.
Fotocredits:
Jeroen Branderhorst, Cathelijne Broers en Edwin Evers. Foto: Wessel Spoelder

De nood in de cultuursector is nog steeds ongekend hoog. Dat blijkt ook uit de enorme hoeveelheid aanvragen voor tegemoetkoming in corona-gerelateerde kosten waarmee het Kickstart Cultuurfonds de afgelopen maanden is overstelpt. Maar liefst 469 culturele instellingen klopten in de eerste aanvraagronde van dit jaar bij het noodfonds aan, wat resulteerde in donaties van 8,9 miljoen euro aan 261 producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters uit het hele land. Er is nog één aanvraagronde te gaan voor de 20 miljoen euro die het noodfonds dit jaar beschikbaar stelt, bovenop de 16 miljoen die in 2020 al werd gedoneerd.

8,9 miljoen euro voor 261 culturele instellingen in heel Nederland

De 261 donaties variëren van 380 euro voor het aanpassen van een online reserveringssysteem tot ruim 250.000 euro voor een uniek samenwerkingsverband van 45 makers en 17 theaters voor het mogelijk maken van 299 voorstellingen in het hele land. Er is gedoneerd aan grote en kleine culturele instellingen, verspreid over alle steden en regio’s in Nederland. Zo ontving het Grafisch Museum Groningen 25.299 euro voor het verlengen en digitaliseren van de tentoonstelling over het werk van N.H. Werkman en LantarenVenster in Rotterdam 59.408 euro voor onder meer het aanbrengen van een duidelijke routing, extra publieksbegeleiders en desinfectiezuilen. Schouwburg De Domijnen in Sittard kreeg 23.300 euro voor een grote on- en offline publiekscampagne bij de heropening van het theater en theatergezelschap Parels voor de Zwijnen ontving 24.527 euro om de voorstelling ‘De koningin van de Voedselbank Zuidoost’ coronaproof te kunnen spelen in Amsterdam Zuidoost.

Nu ook schenkingen van particulieren mogelijk 

Kickstart Cultuurfonds is een samenwerking van een grote groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW. Nieuw is dat ook particulieren kunnen bijdragen. Edwin Evers gaf als eerste een geweldig bedrag van 12.500 euro, dat hij eerder ontving bij het winnen van de André van Duin Comedy Award. Evers: “In deze barre tijd voor de cultuursector geef ik dat geld graag aan dit noodfonds, zodat ik zeker weet dat het goed besteed wordt.” Alle bedragen, van groot tot klein, zijn tot 1 juli welkom op www.cultuurfonds.nl/kickstart en komen ten goede aan producenten, muziekpodia, musea en theaters die aanvragen indienen om hun publiek weer veilig te kunnen ontvangen en van kunst en erfgoed te kunnen laten genieten.

Laatste aanvraagronde en alle toekenningen op www.kickstartcultuurfonds.nl

Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke aanvragers op welk moment nog een aanvraag kunnen indienen in de tweede, tevens laatste indienronde. De laatste aanvraagronde voor de producenten van professionele podiumkunsten is afgelopen vrijdag afgesloten.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.