Longlist VriendenLoterij Museumprijs 2022 bekend

Acht musea zijn in de running voor deze bijzondere prijs. De jury bezoekt deze musea de komende weken de musea om zo tot een shortlist van drie musea te komen. Op deze drie musea kan het Nederlands publiek begin november gaan stemmen. Het publiek bepaalt zo welk museum €100.000,- wint. Vorig jaar mocht Kasteel Hoensbroek de prijs in ontvangst nemen! De VriendenLoterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging.
30 juni 2022
Longlist VriendenLoterij Museumprijs 2022 bekend

Thema 2022: beste buur

Dit jaar is het thema beste buur! Een museum functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot: richting de omwonenden, richting de collega-instellingen in de buurt, richting instellingen en bedrijven en richting de lokale overheid. Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving, een museum verbindt!

Longlist

Hieronder de lijst met de negen genomineerde musea voor de VriendenLoterij Museumprijs, in willekeurige volgorde:

Houd onze InstagramStories in de gaten voor een kijkje achter de schermen!

VriendenLoterij Museumprijs

De prijs van € 100.000 wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterijOmdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren. Lees op deze speciale pagina alles over de VriendenLoterij Museumprijs. Of op de website van de Museumprijs.