Piet Hein Eek ontvangt Designprijs

Tijdens de Dutch Design Week kreeg Piet Hein Eek de Designprijs van Cultuurfonds Noord-Brabant. De prijs werd uitgereikt aan de Eindhovense ontwerper in zijn thuisstad, in Designcentrum Kazerne.
Eindhoven, 26 oktober 2017

'Als succesvol ontwerper en ondernemer is Piet Hein Eek van grote betekenis voor het designklimaat in Brabant', aldus de jury. Eek wordt gezien als pionier van de circulaire economie: met hergebruik van materialen was hij zijn tijd ver vooruit. In 1990 studeerde hij af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, met de inmiddels klassieke Kast in Sloophout. 

Eek ontwerpt en fabriceert meubilair, verlichting en accessoires; sinds 2015 ook voor IKEA. Daarnaast tekent hij voor ontwerp en inrichting van gebouwen zoals de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch en verzorgde hij de inrichtingen voor onder meer het Museum of Modern Art in New York, het Van Abbe Museum en Schiphol. Als mede-oprichter van Piet Hein Eek Architectuur richt hij zich sinds enkele jaren op bouwprojecten en renovaties. Hij werkt vanuit een voormalige fabriek van Philips in de Eindhovense wijk Strijp-R. 

De Designprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt, met daarbij een bedrag van € 10.000. Iedere twee jaar zal Cultuurfonds Noord-Brabant de prijs toekennen, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper en aan een aankomend talent. Commissaris van de Koning Wim van de Donk overhandigde de prijs aan Piet Hein Eek.