projecten
beeldende kunstLandelijkZuid-HollandRotterdam

Actie <-> Reactie

Kinetische kunst is een stroming in de kunst waar beweging centraal staat. Kunsthal Rotterdam toont in de tentoonstelling Actie <-> Reactie de volle reikwijdte van deze kunstvorm, met werken van de beroemdste kinetische kunstenaars ter wereld. Dit indrukwekkende overzicht biedt het publiek een ervaring met kunst die appelleert aan verschillende zintuigen. Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe! 

Kinetische Kunstenaars
Ongeveer tachtig werken zijn te bewonderen, van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot gevleugelde namen als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin en jongere generaties onder wie Jeppe Hein, Žilvinas Kempinas, en Philippe Decrauzat. Ook is werk te zien van Heinz Mack, Otto Piene en Günther Uecker van de Duitse avant-gardistengroep Zero.

Geschiedenis
Begrippen als ruimte, beweging, visie en licht lopen door de abstracte kunst van de 20e eeuw, als reactie op de vooruitgang van de wetenschappelijke en technische kennis. Na de Tweede Wereldoorlog speelt kinetische kunst een belangrijke rol in het de‐materialiseren van de kunst. Kunst wordt pas kunst als de kijker haar waarneemt of ervaart. 

Vanaf 1955, als in Parijs de tentoonstelling ‘Le Mouvement’ in galerie Denise René plaatsvindt, komen veel ontwikkelingen samen. De draaiende rotorreliëfs van Marcel Duchamp, de mobiles van Alexander Calder en het werk van Jean Tinguely markeren het begin van de bewegingskunst. Ook voorlopers van de beweging zijn in deze tentoonstelling te zien onder wie Giacomo Balla, Hans Richter, François Morellet en László Moholy-Nagy, die als eersten probeerden om een abstract en dynamisch begrip van de werkelijkheid tot uitdrukking te brengen door middel van schilderkunst, beeldhouwkunst en film.

Reprise
De tentoonstelling is een reprise van de succesvolle tentoonstelling ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in nauwe samenwerking met Grand Palais in Parijs.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zuid-Hollandbeeldende kunst

Modest Fashion - Stedelijk Museum Schiedam

Deze fashion hype is een blijvertje

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

De Woonkamers van Gouda Oost

Dubbeltentoonstelling met 40 portretten

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Kap Nâh!!

Wie was Marnix Rueb? Een documentaire over de tekenaar achter Haagse Harry.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Rotterdam Art Ride

Publieke kunst in Rotterdam Zuid.

Bekijk project