projecten
beeldende kunstnatuurwetenschap/beurzenGroningenGroningen

AI: More Than Human

Vanaf 7 december 2019 host het Forum een expositie over kunstmatige intelligentie AI: More than Human, in samenwerking met het Londense Barbican Centre.

In bijna elke sciencefictionfilm kom je 'ze' tegen: robots die angstvallig veel op ons lijken.  Die een vrijheidsstrijd voeren om onafhankelijk, zonder de mens, voort te bestaan. Wordt de robot onze vriend of vijand?

Plastische chirurgie

Vanaf 7 december biedt de tentoonstelling AI: More Than Human in Forum Groningen een uitgebreid kijkje in de wondere wereld van AI. Zo kun je oog in oog komen te staan met de robotkloon van de Japanse kunstenaar Hiroshi Ishiguro. De kunstenaar onderhoudt een wel heel bijzondere relatie met zijn kloon: hij onderging plastische chirurgie om op zijn kloon te blijven lijken, naarmate hij ouder wordt. 

Kunstenaar Hiroshi Ishiguro. Ishiguro met zijn kloon

AI: More Than Human toont dat technologische ontwikkeling niet alleen van deze tijd is: zo forceerde wiskundige Alan Turing het einde van de Tweede Wereldoorlog én bedacht hij de Turingtest, waarmee onderzocht werd of er bij een machine werkelijk sprake is van kunstmatige intelligentie.

In samenwerking met het Londense kunstplatform Barbican Centre toont deze expositie de samenwerking tussen mens en artificial intelligence, waarbij moeiteloos tussen kunst en wetenschap wordt geschakeld. Ook tonen technologiebedrijven als DeepMind en Google met welke AI-projecten zij bezig zijn om te werken aan een veiliger, duurzamer en 'menselijker' wereld. 

Ex Machina (2014, Alex Garland)
In films als Ex Machina wordt het eerste contact tussen mens en machine al verbeeld.
Je museumbezoek naar Forum plannen? Ga naar Forum.nl

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Groningenbeeldende kunst

Stichting Museum Stad Appingedam

Vanaf 15 augustus tot en met 15 november is een bijzonder tentoonstellingsproject te zien in Eemsdelta. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten willen de bezoekers kennis laten maken met het rijke culturele erfgoed door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project