projecten
beeldende kunstnatuurwetenschap/beurzenGroningenGroningen

AI: More Than Human

Vanaf 7 december 2019 host het Forum een expositie over kunstmatige intelligentie AI: More than Human, in samenwerking met het Londense Barbican Centre.

In bijna elke sciencefictionfilm kom je 'ze' tegen: robots die angstvallig veel op ons lijken.  Die een vrijheidsstrijd voeren om onafhankelijk, zonder de mens, voort te bestaan. Wordt de robot onze vriend of vijand?

Plastische chirurgie

Vanaf 7 december biedt de tentoonstelling AI: More Than Human in Forum Groningen een uitgebreid kijkje in de wondere wereld van AI. Zo kun je oog in oog komen te staan met de robotkloon van de Japanse kunstenaar Hiroshi Ishiguro. De kunstenaar onderhoudt een wel heel bijzondere relatie met zijn kloon: hij onderging plastische chirurgie om op zijn kloon te blijven lijken, naarmate hij ouder wordt. 

Kunstenaar Hiroshi Ishiguro. Ishiguro met zijn kloon

AI: More Than Human toont dat technologische ontwikkeling niet alleen van deze tijd is: zo forceerde wiskundige Alan Turing het einde van de Tweede Wereldoorlog én bedacht hij de Turingtest, waarmee onderzocht werd of er bij een machine werkelijk sprake is van kunstmatige intelligentie.

In samenwerking met het Londense kunstplatform Barbican Centre toont deze expositie de samenwerking tussen mens en artificial intelligence, waarbij moeiteloos tussen kunst en wetenschap wordt geschakeld. Ook tonen technologiebedrijven als DeepMind en Google met welke AI-projecten zij bezig zijn om te werken aan een veiliger, duurzamer en 'menselijker' wereld. 

Ex Machina (2014, Alex Garland)
In films als Ex Machina wordt het eerste contact tussen mens en machine al verbeeld.
Je museumbezoek naar Forum plannen? Ga naar Forum.nl

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Groningentheater, dans en film

Jacques J. - De Musical

De musical over een kleine jongen uit Groningen, die een groot man werd in Nederland.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project