projecten
muziekLandelijk

Songs for Freedom

In 2020 vierde Nederland ’75 jaar vrijheid’ om het einde van de Tweede Wereldoorlog te markeren. De Bevrijdingsfestivals zijn hier een belangrijke speler in, omdat we op 5 mei jaarlijks stilstaan bij de vrijheid die we in Nederland hebben. Daarom is er in 2019 in het teken van ‘75 jaar Vrijheid’ een provinciale songcontest opgezet en vanwege de coronamaatregelen hebben velen het project voortgezet in 2021.

  • The Freedom Band: Teun van Zoggel, Steef van Sambeeck, Gio Sliwa, Bryan Manuel en Thijs Schrijnemakers
  • Boogie Monster, Lauringer, No Wow & D a r k d a y s
  • WadAap
  • Noorderlicht
  • The Hubschrauber
  • Estatilia Brinkman
  • Norah Rhodes
  • Reinout Douma & Noordpool Orkest

'Songs for Freedom' is een samenwerking tussen de bevrijdingsfestivals en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het project geeft muzikanten, componisten en tekstschrijvers uit de verschillende provincies de kans om hun Song of Freedom te laten horen en uitgekozen te worden als winnaar. Op 5 mei klinken tal van 'Songs for Freedom'. Lees hieronder meer over de nummers van de verschillende festivals.

Den-Haag

Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag vindt de eerder uitgestelde finale van Talent Event plaats, de muziekwedstrijd voor jonge muzikanten uit Den Haag en omgeving, met als thema Songs For Freedom. De vijf finalisten van Talent Event hebben eerder al hun eigen Song For Freedom opgenomen in een professionele studio.

De strijd in de finale gaat tussen rappers D. MEIJER en NORDIN, rockbands THE SIN BIN en BLUESIDE, en het singer/songwritersduo JOAZ. De winnaar van deze wedstrijd gaat naar huis met duizend euro en mag onder meer optreden tijdens verschillende Haagse zomerfestivals in 2022 (als de coronamaatregelen het toelaten), zoals Bevrijdingsfestival Den Haag, Schollenpop, Kaderock, Zeeheldenfestival en I Love Hiphop (voor de beste hiphopact). Ook duikt de winnaar opnieuw de Basementstudio in Den Haag in om enkele songs op te nemen. 

Kijk de finale van de wedstrijd tijdens de negen uur durende marathonuitzending van het bevrijdingsfestival op 5 mei online.

Drenthe

In Drenthe is de 'Song for Freedom' op een bijzondere manier gecreëerd. Speciaal voor het Bevrijdingsfestival Drenthe is door componist en dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest de Vrijheid Suite gecomponeerd. Een stuk van 45 minuten met nieuwe muziek en teksten van negen Drentse solisten over vrijheid en beschaving. Op 5 mei om 12.10 uur wordt de Vrijheid Suite live uitgevoerd in DNK door een 40 koppig orkest bestaand uit de helft Noordpool musici en de andere helft jonge musici, en is te zien via RTV Drenthe.

De solisten zijn Tamar, Kiki Egas, Marit Nygard, NaduaKramer, Daan Braxhoofden, Isa Zwart, Hans van der Werf en Christopher404.

De solisten werden uitgenodigd om deel te nemen vanuit hun deelname aan diverse talentontwikkelingstrajecten als de Kunstbende, Popsport Drenthe en Hit the North.

Flevoland

Poppodium de Meester en Bevrijdingsfestival Flevoland gaven Flevolandse muzikanten de kans een eigen nummer te schrijven over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor jou en hoe klinkt dat? Vijf deelnemers hebben hun interpretatie live ingespeeld, maar het is aan de luisteraar om te stemmen op hun favoriet. De winnaar(s) mogen op 5 mei zelf nog een keer live optreden tijdens bevrijdingsfestival Flevoland voordat diezelfde dag de winnaar bekend wordt gemaakt via onder andere Omroep Flevoland.

Friesland

De winnaar van de  songcontest van Bevrijdingsfestival Friesland is het trio Noorderlicht, zij wonnen vorig jaar met hun Song for Freedom. En zullen ook dit jaar weer optreden tijdens de livestream van het bevrijdingsfestival in Friesland en hun song for freedom ten gehore brengen. De livestream is te volgen via hun website.

Gelderland

De winnaar van de Songs for Freedom competitie van Bevrijdingsfestival Gelderland is de Nijmeegs-Arnhemse band The Hubschrauber. Met deze winnaar is een mini documentaire gemaakt, in deze documentaire vertelt de band over hun lied en hoe zij hier tot gekomen zijn. Deze documentaire is op 5 mei 2021 te zien op de livestream van het bevrijdingsfestival. Vanaf verschillende bijzondere locaties in Wageningen start 5 mei om 13.00 uur digitaal het Bevrijdingsfestival 2021 op wageningen45.nl of op de website van Bevrijdingsfestival Gelderland.

Groningen

In Groningen is het duo WadAap met het nummer ‘Vrij om te zijn’ de winnaar van de Sound of Freedom songcontest. De jury heeft de winnaar in 2019 al bekend gemaakt. 

"WadAap levert een sterke inhoudelijke raptekst die met humor en positiviteit het onderwerp vrijheid van diverse kanten belicht. De speelse Nederlandstalige woordenstroom combineert soepel met de knap eenvoudig gehouden, zeer doeltreffende en aanstekelijke muziek. Zonder twijfel is ‘Vrij om te zijn’ één van de meest speelse inzendingen voor deze contest, waarbij het thema op een uiterst creatieve wijze wordt vertolkt. Fris, eigentijds en met een positieve ondertoon.”, aldus de vakjury.

WadAap zal te zien tijdens de livestream van het bevrijdingsfestival 2021 in Groningen optreden. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van 1.000 euro, coaching en een financiële bijdrage bij het maken van een opname in een studio.

Haarlem

Bevrijdingpop Haarlem pakt het anders aan. Zij hebben twee conservatorium bands gevraagd een nummer te schrijven en daar een videoclip van te maken en het nummer tijdens de livestream van het festival ten gehore te brengen. Daarnaast hebben zij twee acts via jongerenorganisatie Triple Threat hetzelfde gevraagd. De vier nummers zullen dus op 5 mei te horen zijn.

Via drie video-streams (online podia) wordt de hele dag via bevrijdingspop.nl een programma geboden met muzikale acts en thematische onderdelen waarin onze vrijheid centraal staat.

Limburg

Norah Rhodes is de winnaar van het Songs for Freedom contest van Bevrijdingsfestival Limburg. Op 5 april is zij naar the Rock Station in Reuver geweest om haar nummer 'Fly Away' op te nemen. Op 5 mei komt het nummer en de videoclip uit. Houd de website van het festival in de gaten.

Noord-Brabant

Voor Songs for Freedom is door Bevrijdingsfestival Noord-Brabant met The Freedom Band een videoclip opgenomen, waarin uiteenlopende muzikanten – bekend en onbekend – samen het lied “Iedereen is van de Wereld” van The Scene opvoeren. Muzikanten van alle pluimage: drummers, gitaristen, blazers, zangers etc. doen mee. De opnames van de band zijn gemaakt in de Pettelaarse Schans en samen met de ingezonden video’s van de deelnemers wordt dit een toffe videoclip. De Freedom500 videoclip wordt op 5 mei gelanceerd via https://www.bevrijdingsfestivalbrabant.nl/.

Overijssel

In 2020 zijn vier talentvolle Overijsselse bandjes gevraagd om een Song for Freedom te schrijven, zij hebben hiervoor gesproken met veteranen en andere mensen met veel kennis. Van deze liedjes zijn in 2020 videoclips gemaakt. En in 2021 zijn de Song for Freedom in de stream op 5 mei te horen en te zien

Boogie Monster, Lauringer, No Wow & D a r k d a y s hebben zich laten inspireren door de verschillende verhalen en hebben prachtige nummers weten te creëren. 

Utrecht

De winnaar van de Songs for Freedom wedstrijd van Bevrijdingsfestival Utrecht wordt op 5 mei bekend gemaakt en mag de muzikale livestream openen met een optreden. In de aanloop naar het festival waren er voorrondes en mochten de 6 finalisten opnames maken in TivoliVredenburg. Deze nummers en video's zullen ook te zien zijn in de livestream op 5 mei.

Zeeland

Deelnemers aan Songs for Freedom songcontest van Bevrijdingsfestival Zeeland kregen een masterclass songwriting met Lucas Hamming en maken kans op een optreden tijdens Bevrijdingsfestival Zeeland. De voorrondes vonden plaats eerder dit jaar en de winnaar Estatilia Brinkman zingt live in de radio- en tv-uitzending op Omroep Zeeland, te volgen via de website van het festival, vanuit het Vrijheidscafé op 5 mei haar nummer.

De winnares is Estatilia Brinkman. Een prachtig liedje van een bijzondere vrouw, Estatilia is Columbiaans en op 3-jarige leeftijd geadopteerd nadat zij bij een ongeluk haar handen is verloren. Zij zingt en speelt gitaar zonder handen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmuziek

Sencity Festival 2022

Sencity Festival is een belevingsfestival geïnspireerd op het niet of minder kunnen horen van muziek. De zintuigprikkelende toepassingen die wij inzetten dragen derhalve bij aan de toegankelijkheid voor een bredere doelgroep.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Muziekproductie 'Plant'

Muziekproductie PLANT

Bekijk project
Landelijkmuziek

The Ramblers ft. Janne Schra

In 2021 vieren The Ramblers, het voormalige Vara Radio-orkest, hun 95-jarig bestaan. In 2022, een jaar uitgesteld vanwege corona, vieren ze dit met een theatertour. Met de theatertour willen The Ramblers het historisch erfgoed uit de radiotijd van omroepstad Hilversum uitdragen voor mensen die nog herinneringen hebben aan die tijd, maar zeker ook voor generaties daarna. Voor de jubileumtour is samenwerking gezocht met de jonge Nederlandse zangeres Janne Schra. Met deze samenwerking willen ze onder andere een jonger publiek bereiken en het publiek kennis laten maken met de geschiedenis van The Ramblers.

Bekijk project