projecten
beeldende kunstLandelijkDe Heilige Driehoek

2e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek

De 2e Biënnale van Stichting Kunst in de Heilige Driehoek in Noord-Brabant vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 en duurt vijf weken en zes weekenden. Bekende kunstenaars en jong talent uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd hun werk te presenteren of nieuw werk voor deze biënnale te maken. 

  • Juliette Minchin, 'La viellée au Candélou'
  • Meschac Gaba, 'Globalloon', 2013
  • Werk van Anish Kapoor op de tentoonstelling ‘Hoop’, in Oosterhout.
  • De opbouw van de biënnale 'Kunst in de Heilige Driehoek' is in volle gang. Het befaamde vliegtuig van Joost Conijn wordt naar zijn plek gemanoeuvreerd.
  • Martin en Inge Riebeek, 'The Essential'

De expositie vindt plaats in delen van de kloostergebouwen, de kloostertuinen, de kloosterkerken en in andere monumentale gebouwen van de Heilige Driehoek. Het thema van de tentoonstelling van 2021 is het Hoop. 

De Biënnale is te vinden in een betekenisvolle omgeving, namelijk monumentale kloosters waar het kloosterleven nog dagelijks wordt geleefd, met verstilde binnenruimtes en een weids en gedifferentieerd landschap eromheen. De tentoonstelling biedt naast kunst van fantastische kunstenaars ook een mooie wandeltocht langs en door de kloostergebouwen.  

Kunstenaars

De verschillende locaties bieden ruimte voor prachtige kunstwerken, van bekende Nederlandse en Belgische namen, een paar internationale zwaargewichten en heel wat jonge kunstenaars.

Joost Conijn (NL) draagt in zijn werk steeds creatieve low tech oplossingen aan voor problemen in het alledaagse en minder alledaagse leven. Tussen de bomen bij de Paulusabdij zweeft bijvoorbeeld zijn zelfgebouwde oranje vliegtuig.

Een ander prachtig werk vind je in de monumentale schuur van de kloosterhoeve. Hoog tussen de dakspanten vind je Globalloon van Meschac Gaba (BJ/NL). Samengesteld uit onderdelen van honderden nationale vlaggen geeft deze alternatieve versie van de wereldbol een indrukwekkend beeld van de hoop op en noodzaak van saamhorigheid. Dat de wereld in essentie grenzeloos is, werd tijdens de coronapandemie maar weer eens indringend aan ons allen duidelijk gemaakt.   

Een heel ander werk zie je tegenover de speeltuin, daar staat een gebouwtje met een trapgevel. Daar is één van de intieme videoportretten te zien van Martin en Inge Riebeek (NL) genaamd: The Essential.

Terwijl je door de prachtige bomenlaan die de kloosters met elkaar verbindt loopt, vind je door een geluidsinstallatie van Job Koelewijn (NL). Bezoekers worden zo meegevoerd van abdij naar abdij, zodat ook de wandeling zelf deel wordt van de ervaring.

In de kapel van het Sint-Catharinadal zie je twee albasten sculpturen van Anish Kapoor (IN/GB) staan. In deze recente werken, die zo diep zijn uitgekapt dat ze deels transparant zijn, heeft de kunstenaar de magie van -en de hoop op- nieuw leven vormgegeven. 

Benieuwd naar de andere werken en kunstenaars? Kijk op de website van de Biënnale.

Wanneer en waar?

De 2e Biënnale vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 op de Monnikendreef in Oosterhout. Meer weten of tickets bestellen? Kijk op de website van Stichting Kunst in de Heilige Driehoek.

Project gesteund door:

Wessel Zwartsenberg Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Bekijk project