projecten
beeldende kunstLandelijkDe Heilige Driehoek

2e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek

De 2e Biënnale van Stichting Kunst in de Heilige Driehoek in Noord-Brabant vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 en duurt vijf weken en zes weekenden. Bekende kunstenaars en jong talent uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd hun werk te presenteren of nieuw werk voor deze biënnale te maken. 

  • Juliette Minchin, 'La viellée au Candélou'
  • Meschac Gaba, 'Globalloon', 2013
  • Werk van Anish Kapoor op de tentoonstelling ‘Hoop’, in Oosterhout.
  • De opbouw van de biënnale 'Kunst in de Heilige Driehoek' is in volle gang. Het befaamde vliegtuig van Joost Conijn wordt naar zijn plek gemanoeuvreerd.
  • Martin en Inge Riebeek, 'The Essential'

De expositie vindt plaats in delen van de kloostergebouwen, de kloostertuinen, de kloosterkerken en in andere monumentale gebouwen van de Heilige Driehoek. Het thema van de tentoonstelling van 2021 is het Hoop. 

De Biënnale is te vinden in een betekenisvolle omgeving, namelijk monumentale kloosters waar het kloosterleven nog dagelijks wordt geleefd, met verstilde binnenruimtes en een weids en gedifferentieerd landschap eromheen. De tentoonstelling biedt naast kunst van fantastische kunstenaars ook een mooie wandeltocht langs en door de kloostergebouwen.  

Kunstenaars

De verschillende locaties bieden ruimte voor prachtige kunstwerken, van bekende Nederlandse en Belgische namen, een paar internationale zwaargewichten en heel wat jonge kunstenaars.

Joost Conijn (NL) draagt in zijn werk steeds creatieve low tech oplossingen aan voor problemen in het alledaagse en minder alledaagse leven. Tussen de bomen bij de Paulusabdij zweeft bijvoorbeeld zijn zelfgebouwde oranje vliegtuig.

Een ander prachtig werk vind je in de monumentale schuur van de kloosterhoeve. Hoog tussen de dakspanten vind je Globalloon van Meschac Gaba (BJ/NL). Samengesteld uit onderdelen van honderden nationale vlaggen geeft deze alternatieve versie van de wereldbol een indrukwekkend beeld van de hoop op en noodzaak van saamhorigheid. Dat de wereld in essentie grenzeloos is, werd tijdens de coronapandemie maar weer eens indringend aan ons allen duidelijk gemaakt.   

Een heel ander werk zie je tegenover de speeltuin, daar staat een gebouwtje met een trapgevel. Daar is één van de intieme videoportretten te zien van Martin en Inge Riebeek (NL) genaamd: The Essential.

Terwijl je door de prachtige bomenlaan die de kloosters met elkaar verbindt loopt, vind je door een geluidsinstallatie van Job Koelewijn (NL). Bezoekers worden zo meegevoerd van abdij naar abdij, zodat ook de wandeling zelf deel wordt van de ervaring.

In de kapel van het Sint-Catharinadal zie je twee albasten sculpturen van Anish Kapoor (IN/GB) staan. In deze recente werken, die zo diep zijn uitgekapt dat ze deels transparant zijn, heeft de kunstenaar de magie van -en de hoop op- nieuw leven vormgegeven. 

Benieuwd naar de andere werken en kunstenaars? Kijk op de website van de Biënnale.

Wanneer en waar?

De 2e Biënnale vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 op de Monnikendreef in Oosterhout. Meer weten of tickets bestellen? Kijk op de website van Stichting Kunst in de Heilige Driehoek.

Project gesteund door:

Wessel Zwartsenberg Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling 'RetroFuture' ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in de herfst van 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project