projecten
geschiedenis & letterenmuziektheater, dans en filmGelderlandWinterswijk

Tante Riek: Toen Nu Dan

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid, maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend. De Winterswijkse verzetsvrouw Tante Riek vormt de inspiratiebron voor het nieuwe educatieprogramma voor basis en voortgezet onderwijs van Stichting Toen Nu Dan in 2020.

Vrijheid kent ook een (lokale) geschiedenis. Met een cultureel-educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs wordt stilgestaan bij die vrijheid. Want wat betekent vrijheid eigenlijk?

Centraal in dit educatieprogramma staat de Winterswijkse verzetsvrouw Tante Riek. Aan de hand van 14 scenes uit haar leven wordt de Nu- en Dan- generatie met muziek, film, theater en dans meegenomen naar Toen, om te leren dat het verschil tussen meelopen en kritisch zijn iets is dat -ook Nu- in veel maatschappelijke onderwerpen relevant is.

De geschiedenis van Tante Riek is niet alleen een gebeurtenis die zich Toen afspeelde. Hoe verbindt het ons Nu nog met elkaar? En hoe geeft de jongste generatie het Dan door?

Film, toneel, muziek en dans worden samen verweven tot theatervoorstellingen in mei 2020. De scripts, teksten, composities en choreografieën geven inhoud aan veertien scenes die Tante Rieks weg van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog verbeelden. De scenes, die ook verband houden met specifieke Winterswijkse locaties, zijn tegelijkertijd de basis voor het educatieve materiaal voor primair en voortgezet onderwijs. Daarmee willen de makers de generatie van NU handvatten geven met DAN aan de slag te gaan. 

Toen Nu Dan | Multidisciplinair project

 

Cultuurfonds x Toen Nu Dan

Het Cultuurfonds steunt Toen Nu Dan met het educatieprogramma rondom Tante Riek, omdat het een bijzonder project is, gebaseerd op de lokale geschiedenis. Verschillende generaties werken samen om het te realiseren, en het zal een educatief project worden die meerdere jaren op scholen wordt gebruikt. 

Meer weten?

Ga voor meer info naar de website van Stichting Toen Nu Dan.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Gelderlandtheater, dans en film

Festival de Oversteek

Het Nijmeegse festival bestaat 10 jaar!

Bekijk project
Gelderlandtheater, dans en film

25 jaar Buitengewoon

Jubileumeditie van het straattheaterfestival in Doetinchem.

Bekijk project
Gelderlandtheater, dans en film

Nieuwkomers

Theatergroep Greppel presenteert een nieuwe muzikale voorstelling.

Bekijk project
Gelderlandtheater, dans en film

Een kijkje in de poppenkast

Een ontdekkingsreis in de wereld van het poppenspel door te voelen, te ruiken en te horen

Bekijk project