Cultuurfonds Drenthe steunt 17 projecten voor ruim € 47.000

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in het derde kwartaal van 2021 voor €47.581 bijgedragen aan 17 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie.
27 september 2021
Cultuurfonds Drenthe steunt 17 projecten voor ruim € 47.000

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Meer informatie is te vinden op http://www.cultuurfonds.nl/drenthe. In 2021, op 17 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen, die tot 6 weken vóór die datum online kunnen worden ingediend. De hele lijst met toekenningen is ook te vinden op onze website.

Het Verhaal van de Veenkoloniën

De Stichting Facilities uit Winschoten kan rekenen op een bijdrage van € 6.000 voor 3 voorstellingen in Drenthe over 'Het Verhaal van de Veenkoloniën' in maart 2022 in Nieuw-Buinen.

Het orkest van de Veenkoloniën uit Winschoten heeft rondom zijn 10-jarig bestaan een programma samengesteld rond geschiedenis en cultuur van de Veenkoloniën. In het voorjaar 2022 vinden 4 voorstellingen plaats in Groningen en 3 voorstellingen in Drenthe en één in Duitsland. Met 'Het verhaal van de Veenkoloniën', worden de unieke geschiedenis en cultuur van de Veenkoloniën verteld in een verhaal van historicus Beno Hofman in een muzikale setting van eigen kunstproducties van de afgelopen jaren: de Saffraansymfonie van Jan Kuiper, de opera ‘Veendammer Wind’, de geschiedenis van de Joodse inwoners van de Veenkolonien in de muziektheaterproductie ‘Streekgenoten’ en de première van de 5e symfonie van Dopper voor orkest, groot koor en 8 solisten. De 3 voorstellingen in Drenthe vinden plaats in de bijzondere ‘Saffraanboerderij’ in Nieuw Buinen.

Onderwijsproject Amfibieën

De vereniging IVN kan rekenen op een bijdrage van €2.500 voor amfibieënproject. IVN Natuureducatie organiseert al 60 jaar educatieve natuuractiviteiten waarin vele vrijwilligers en beroepskrachten samenwerken. In de noordelijke drie provincies faciliteert regio IVN Noord natuur- en buitenonderwijs op basisscholen. Hun aanbod voor jong en oud sluit aan bij actuele thema’s zoals klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit. Een nieuw project van IVN Noord is het amfibieënproject. Met dit project maken alle leerlingen in Drenthe, in alle leeftijdsgroepen in het primair onderwijs, kennis met amfibieën. Ze leren over de leefwijze van deze dieren en welke eisen zij stellen aan hun leefomgeving. Leerlingen worden zo bewust gemaakt van het kwetsbare leven van amfibieën zodat ze op latere leeftijd bijdragen aan een amfibie-vriendelijke omgeving. Naast educatiemateriaal voor leerlingen wordt trainingsmateriaal voor leerkrachten ontwikkeld. De uitvoering van de projecten wordt gedaan op Drentse basisscholen door de door IVN getrainde leerkrachten en vrijwilligers.