Geschiedenis & Letteren

Het Cultuurfonds ondersteunt projecten over de geschiedenis van Nederland en over de Nederlandse taal en letterkunde. Het gaat dan bijvoorbeeld om tentoonstellingen, educatieve projecten, manifestaties, biografieën of onderzoek en archivering. Op deze pagina lichten wij enkele projecten uit en leer je meer over onze regelingen, prijzen en CultuurFondsen op Naam. Ook vind je hier andere belangrijke informatie over het werkterrein Geschiedenis & Letteren. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

VriendenLoterij Museumprijs

De Museumprijs is een initiatief van het Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden, te belonen en hen bekend te maken bij een breed publiek.

Project: Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.   

Lees meer!

Project: Podcast NeverEndingStories

NeverEndingStories is een boekentalkshow van uitgeverij ROSE stories. Hierin worden de verhalen die ons en ons wereldbeeld gevormd hebben besproken. 

Onderzoek en schrijven

 Het Cultuurfonds heeft ook een speciale regeling voor het doen van onderzoek en het schrijven van een publicatie.

Publicaties

Het Cultuurfonds draagt ook bij aan publicaties.

Tentoonstellingen en herinrichtingen

 Ook doen wij bijdragen aan tentoonstellingen en herinrichtingen op het gebied van Geschiedenis en Letteren.

Educatieprojecten

Het Cultuurfonds maakt bijzondere projecten op het gebied van educatie mogelijk. Denk aan lesmateriaal, cursussen en tentoonstellingen voor jong en oud. 

Een aanvraag doen?

Verzoeken voor tentoonstellingen, educatieve projecten, publicaties, manifestaties, biografieën, onderzoek en archivering etc. worden vier maal per jaar behandeld door de Adviescommissie Geschiedenis & Letteren. Doe nu je aanvraag!

Vergaderdata & Adviescommissie

Aanvragen worden beoordeeld door onafhankelijke adviescommissies. Verzoeken met een landelijk karakter worden drie maal per jaar behandeld door de Adviescommissie Geschiedenis & Letteren.  

Documentaires en podcasts

Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt bij aan uitzonderlijke documentaires of podcasts die een onderwerp op het gebied van de Nederlandse taal of geschiedenis behandelen en daarbij een duurzame toevoeging zijn op het al bestaande aanbod.

Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Het Cultuurfonds reikt jaarlijks de Martinus Nijhoff Vertaalprijs uit. De Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers, ingesteld ter nagedachtenis aan de dichter en vertaler Nijhoff. De prijs wordt toegekend aan een vertaler die vertaalt in het Nederlands. Sinds 2015 wordt het eens in de vijf jaar toegekend aan een vertaler die uit het Nederlands vertaalt. 

Meer weten?

Sleutelfigurenreeks

De sleutelfigurenreeks is een reeks biografieën over acht sleutelfiguren uit de Nederlandse geschiedenis, op initiatief van het Cultuurfonds en Uitgeverij Balans.

In acht delen bieden de verhalen van deze historische figuren een uniek venster op de tijd waarin zij leefden. In 2007 ging de reeks van start met Een pion voor een dame, de biografie van gravin Jacoba van Beieren (1401-1436). 

Meer weten?

Behoefte aan meer informatie of een eerste kennismaking?

Neem dan contact op met onze afdeling:

Romkje de Bildt, adviseur Geschiedenis en Letteren
R.deBildt@cultuurfonds.nl

Michiel Lemmers, adviesmedewerker Geschiedenis en Letteren
M.Lemmers@cultuurfonds.nl

Geert Mak Fonds

Het Geert Mak Fonds maakt het mogelijk dat ervaren auteurs van historische en literaire non-fictie met minimaal twee boeken op hun naam, zich enige tijd volledig kunnen vrijmaken voor hun werk aan een nieuwe publicatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoekskosten voor een biografie of veldwerk voor een literair-journalistieke reportage.

Meer weten?