CULTUUR | Tips in quarantainetijd

Van veel kunst en cultuur kunnen we gelukkig nog wel online genieten. Bekijk hier onze selectie met prachtige tips voor wie vanuit huis ook een dosis cultuur kan gebruiken. We vernieuwen deze lijst wekelijks, dus stay tuned!
2 april 2020
CULTUUR | Tips in quarantainetijd
Fotocredits:
De Tranen van Eros - Centraal Museum. Foto: Wessel Spoelder

Heb jij een tip voor ons van een must see? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen houden we cultuur levend! Dat doet het Cultuurfonds inmiddels al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan.

DOCU | Expositie HIER. Zwart in Rembrandts tijd

De expositie HIER. Zwart in Rembrandts tijd in het Rembrandthuis kreeg onlangs vijf sterren van het NRC Handelsblad! Het Cultuurfonds droeg bij aan deze belangrijke tentoonstelling over de erkenning en herkenning van zwarte mensen in de 17e eeuw. Rembrandt en zijn collega's maakten waarheidsgetrouwe schilderijen van hun zwarte stadgenoten, en zeker niet alleen in de rol van bediende van de witte elite. 

Bekijk de mini-documentaire van filmmaker Milan Amzic over de tentoonstelling hieronder en ontdek meer over de expo op cultuurfonds.nl/hier-zwart.

 

Wil je meer documentaires kijken maar zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer? Wij tippen onze favoriete documentaires.

KUNST | A Painting A Day

Er zitten voordelen aan het volgen van online kunstcolleges. Zo kun je dichtbij de meest petite schilderijen komen en je neus er bijna op drukken terwijl de kenner vertelt over de symboliek achter het schilderij. De schilder heeft er allerlei informatie in verwerkt om een meerlagige boodschap mee te geven aan de kijker. Extra leuk dus, dat het Mauritshuis mini-colleges van schilderijen geeft! 

Leer hieronder 'Het Oestereetstertje' van Jan Steen beter kennen - een schilderij dat niet groter is dan een Donald Duck tijdschriftje. Want: a painting a day keeps the boredom away. Ga naar Mauritshuis.nl voor meer mini-kunstcolleges of volg een virtuele rondleiding door het museum.


HOORSPEL | Caravan - Oorkaan

Oorkaan maakt met topmusici theatrale concerten voor een jong publiek. Speciaal voor deze tijden hebben ze #OorkaanVoorThuis in het leven geroepen. Op hun website staan de meest leuke tutorials om met het hele gezin thuis muziek te maken. Of beluister de Spotify muziekafspeellijsten en hoorspelen! Zo ook het hoorspel Caravan: beluister het hieronder en kijk voor meer muziek op oorkaan.nl.

Heb je je cd-collectie inmiddels grijsgedraaid of komt er niks leuks voorbij in je Spotify Discover Weekly-afspeellijst? Bekijk en beluister onze muziektips voor thuis.

INTERVIEW | Kunst als genezingsproces

Beeldhouwer Els Kingma en fotograaf Rob Houkes hebben het Antistof Fonds ingesteld bij het Cultuurfonds. Op deze manier ondersteunen zij theatermakers in de mime. We willen eigenlijk vooral eigenzinnigheid en tegendraadsheid bevorderen en theatermakers steunen die buiten de lijntjes kleuren, aldus Rob Houkes. Lees het interview Kunst als genezingsproces met de makers en de mecenassen.

Els, Rob en mimespelers Dionne Verwey en Ritzah Statia. Foto: Lars van den Brink

Virtuele Museum Tours  

De Volkskrant heeft zes virtuele museum tours online beschikbaar gesteld, nu de musea dicht zijn. Zo kun je er alsnog digitaal in rondwandelen vanuit huis! Het Cultuurfonds leverde bijdragen aan de tentoonstelling Lucas Gassel in Stedelijk Museum Helmond en Moesman, surrealisme en de seksen in het Centraal Museum.

Moesman, surrealisme en de seksen. Foto: Wessel Spoelder

PODCAST | Radio Einstein

Vraag jij je wel eens af wat er allemaal in een asielzoekerscentrum gebeurt? De podcastmakers van Radio Einstein waren er ook benieuwd naar. Ze begonnen een radioshow vanuit een pipowagen naast het azc in Utrecht. Beluister het tweede seizoen van Radio Einstein, waar vluchtelingen aan het woord komen. Wij spraken met animator Judith de Haan over hoe animatie iets kan toevoegen aan een podcast. Lees het interview met De Haan.

EXPO | Allemaal wonderen

De opening van de tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’ in het Museum Catharijneconvent in Utrecht is even uitgesteld, maar je kunt telefonisch een voorproefje krijgen van dit mythische fenomeen. Het keuzemenu biedt de volgende opties.


The Kitchen Leviation, 2017, Marina Abramovic. Onderdeel van Allemaal wonderen

Optie 1: ‘wilt u een wonderverhaal horen?’ Optie 3: ‘wilt u een wonder vertellen?’ Maar vooral optie 2 spreekt tot de verbeelding: ‘wilt u een wonder meemaken?’.  De telefoonlijn ‘Bel voor een wonder’ is bereikbaar via telefoonnummer 030-3071037.

FILM | Glad IJs

De korte film Glad IJs (2020) is al meer dan 250K keer bekeken op Youtube, en dat is niet voor niets.  Glad IJs, mogelijk gemaakt door Fonds ZOZ en crowdfunding, gaat over een ijsbaan-medewerker wiens gedachten op hol slaan als hij een chagrijnig ogende jongeman in zwarte outfit met een rugzak op de ijsbaan ontdekt. Vanwaar die angst? En waarom worden we steeds banger voor elkaar? Bekijk de volledige korte film hier:

PODCAST | Kunst is Lang

Kunst is lang en het leven is kort. Deze uitspraak werd door Hyppocrates gedaan, een Griekse arts en de grondlegger van onze geneeskunde. Luuk Heezen vernoemde zijn podcast naar deze uitspraak, maar dan met een vrolijke twist: er is heel veel kunst die op je afkomt, maar het leven is te kort om je daar niet mee bezig te houden. Elke aflevering interviewt Heezen een kunstenaar.

De allereerste aflevering is met Melanie Bonajo. Zij studeerde met een cultuurfondsbeurs af aan de Rijksacademie en vertegenwoordigt dit jaar Nederland tijdens de Venetië Biënnale. 

WANDELEN | Museumzaal onder het viaduct

Als de muren op je af beginnen te komen, is het maar beter om even (in je eentje) aan de wandel te gaan. Naar het viaduct van Kleinpolderplein in Rotterdam bijvoorbeeld. Dit drukke knooppunt is misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een wandeling, maar het broeit onder het viaduct. Momenteel verrijst er namelijk een museumzaal in de open lucht.  

Foto: Lars van den Brink

Op zeven sokkels prijkt een beeld; de overige acht zijn nog leeg. Lees hier hoe 'Kunst onder Kleinpolderplein' tot stand kwam. Dit project is geïnitieerd door de Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder en wordt gesteund door het Ted Schutten Fonds.