Woordkunstenaar Elten Kiene krijgt Cultuurprijs Zuid-Holland

Woordkunstenaar Elten Kiene (1984) neemt op 27 november 2020 de Cultuurprijs van het Cultuurfonds Zuid-Holland in ontvangst. Kiene is gekozen tot winnaar, omdat hij erin slaagt literaire programma’s voor een breed publiek toegankelijk te maken.
Den Haag, 16 november 2020
Woordkunstenaar Elten Kiene krijgt Cultuurprijs Zuid-Holland
Fotocredits:
Flores de Kraker

De Cultuurprijs Zuid-Holland, een bedrag van 15.000 euro, wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan iemand die een voortrekkersrol vervult op een specifiek werkterrein van het Cultuurfonds in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar is dat literatuur. De Cultuurprijs Zuid-Holland de prijsuitreiking is i.v.m. de RIVM maatregelen uitgesteld tot 27 november 2020. In april 2020 werd bekend gemaakt dat Elten Kiene met deze prijs wordt onderscheiden.


Elten Kiene tijdens het Cultuurfonds jubileum

Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ en medeoprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen. Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet. Tijdens het Cultuurfonds jubileum sprak de woordkunstenaar zich uit over het belang van cultuur met een prachtige performance geïnspireerd door onze nieuwe merkbelofte: Het begin van iets moois.


Voorbeeldfunctie
Als spoken word-artiest heeft hij al op vele podia gestaan, onder andere bij Paginagroots, Mensen Zeggen Dingen en Babs’ Woordsalon. In 2019 trad hij op in Dakar (Senegal), waar hij ook lesgaf, en in 2018 betrad hij het podium in Bamako (Mali). Als workshopdocent geeft Kiene het liefst les aan jongeren, hetzij op middelbare scholen, hetzij aan jonge schrijvers die podiumambities hebben en in hun vrije tijd willen werken aan hun schrijfvaardigheden.

Sinds 2018 is Kiene een van de coaches bij Young In Prison en geeft hij les in de jeugdgevangenis. Kiene woonde en werkte jarenlang in Dordrecht en leeft nu in Rotterdam. Het door hem gerealiseerde laagdrempelige platform Woorden Worden Zinnen is uitgegroeid tot een succesvol concept dat vanuit Dordrecht inmiddels is uitgebreid naar de gehele Randstad.

Uit het juryrapport

Elten Kiene is als spoken word-artiest zeer stimulerend voor de ontwikkeling van een vrijmoedige jongerencultuur. Hij is geïnteresseerd en helpt jongeren over hun schroom heen te stappen en zich uit te spreken. Daarin is hij een inspirator voor velen.’

Jury

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestaat uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Anne Vegter (dichter, schrijver en voorzitter Akademie van Kunsten), Soraya Putman (subsidieconsulent Fonds Podiumkunsten) en Bertram Mourits (hoofd collecties Literatuurmuseum).

Over de Cultuurprijs Zuid-Holland 

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt sinds 2016 om het jaar gegeven aan iemand die woont of werkt in Zuid-Holland en die uitblinkt in één van de kunst- of ontwerpdisciplines, erfgoed, natuur of actief is met educatie op die terreinen. Eerdere winnaars van de Cultuurprijs Zuid-Holland zijn Rachelle Eerhart (natuur, 2016) en Tom Hazenberg (mobiel erfgoed, 2018).