Janne Sterke ontvangt het Wim Bary Stipendium 2021

Ontwerper Janne Sterke heeft vandaag het Wim Bary Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen. Het Wim Bary Fonds ondersteunt jonge, scheppende of uitvoerende kunstenaars uit de theater- en muziekwereld.
Amsterdam, 15 juli 2021
Janne Sterke ontvangt het Wim Bary Stipendium 2021
Fotocredits:
Directeur Cathelijne Broers (l) en Janne Sterke | Foto: Wessel Spoelder

Elke twee jaar wordt het Wim Bary Stipendium uitgereikt aan een jong talent en dit jaar is Janne Sterke de trotse Winnaar van het stipendium van 7.500 euro. Dankzij haar eigenzinnige, doordachte en diverse werk neemt Janne met haar ontwerpen een unieke en bijzondere plek in het theaterveld in. Haar ontwerpen zijn verrassend en verbeeldingsrijk en raken steevast de kern van de voorstellingen.

Janne Sterke

Janne Sterke studeerde in 2012 af aan de opleiding Scenografie aan de Academie voor Theater en Dans Amsterdam. Ze is sindsdien actief als freelancer voor zeer uiteenlopende projecten. In het theater is ze samenwerkingen aangegaan met verschillende regisseurs bij gezelschappen als Toneelschuur Producties, Orkater, Het Zuidelijk Toneel, Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Daarnaast is ze de vaste ontwerper en lid van de artistieke kern van muziektheatergezelschap Circus Treurdier. Ze verzorgde het decor en de kostuums van Recht en het decor van ‘Meisjes pakken de jongens’. Deze voorstellingen gaan allebei dit jaar in première.

Over het Wim Bary Stipendium

Het Wim Bary Stipendium wordt sinds 2011 eens in de twee jaar toegekend aan een talent dat zich heeft gemanifesteerd in het theaterveld. Dit CultuurFonds op Naam werd in 2006 ingesteld met het vermogen van een stichting die jaarlijks een aanmoedigingsprijs uitreikte aan een theater- en muziektalent wiens werk zich 'achter de schermen' afspeelt, zoals regisseurs, choreografen, componisten, schrijvers en ontwerpers. Sinds 2011 wordt het stipendium van het Wim Bary Fonds uitgereikt aan een jonge theatermaker. Het gaat om een toekenning van 7.500 euro en de winnaar mag niet ouder zijn dan 35 jaar.

Eerdere winnaars van het Wim Bary Stipendium waren Lowie van Oers (theatermaker en schrijver) in 2019, Sytze Schalk (schrijver en regisseur) in 2017, Daria Bukvic (theatermaker) in 2015, Schippers en Van Gught (theatermakers) in 2013 en Tabea Martin (choreograaf) in 2011.