Claes Iversen ontvangt 10e Cultuurfonds Mode Stipendium

Dinsdag 15 juni heeft de Nederlands-Deense modeontwerper Claes Iversen het 10e Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen uit handen van Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds in het Felix Meritis in Amsterdam. Daarnaast ontving Claes Iversen traditiegetrouw de welbekende wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten uit handen van zijn voorganger Erik Frenken.
15 juni 2021
Claes Iversen ontvangt 10e Cultuurfonds Mode Stipendium
Fotocredits:
Reinier van der Aart

Voor Iversen is de erkenning onbetaalbaar. "Een enorme schouderklop voor mijn werk. Ik ben heel blij en dankbaar om als 10e ontvanger deze award in ontvangst te mogen nemen. Het is een mooie, maar ook zware branche om je als zelfstandige in staande te houden, deze prijs creëert ruimte. Ik ga het zorgvuldig besteden om mij verder te ontwikkelen."

Cathelijne Broers, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds: "We zijn blij dat we met hulp van een buitengewoon trouwe en gulle schenker en in samenwerking met de Dutch Fashion Foundation al tien jaar het Cultuurfonds Mode Stipendium kunnen uitreiken. Samen vormen we al tien jaar een stabiele stimulerende factor in het Nederlandse modeveld. De prijs stelt een ontwerper in staat zich creatief én zakelijk verder te ontwikkelen. We zijn trots bij te dragen aan een lange traditie van modevormgeving in Nederland."

Het commissierapport 

Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, deelde het commissierapport: 'Claes Iversen heeft een lang en schijnbaar zelfverzekerd pad bewandeld, waarin nooit een marketingstrategie leidend is geweest, maar het voortdurende onderzoek naar het eigentijdse wezen van modevormgeving. Tegen de stromingen van de tijd in, met stille elegantie en vastberadenheid, bleef het sublimeren van het eigen vakmanschap, en het dienen van de vrouw, centraal staan.'

Over het Cultuurfonds Mode Stipendium

Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 ingesteld door een particuliere mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000,- en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. Ontvangers tot op heden zijn Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018) en Erik Frenken (2019).


Over Claes Iversen

Claes Iversen (1977) is een in Nederland wonende modeontwerper van Deense afkomst. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2008 behaalde Iversen zijn masterdiploma aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, met een collectie die hij showde tijdens Paris Fashion Week. In 2018 vierde hij zijn tienjarig jubileum als ontwerper met een jubileumcollectie bij het Nationale Opera & Ballet. Iversen heeft zich ontwikkeld tot een ontwerper van meer dan alleen mode. Hij uit zich graag in verschillende kunstvormen en exposeerde in 2019 zijn eerste collectie schilderijen. Vanuit zijn ateliers in Amsterdam werkt Iversen aan zijn couture, schilderkunst en interieurontwerp.

Rijksmuseum Curator Bianca du Mortier in gesprek met Claes Iversen


Meer weten?

Lees meer over het mode stipendium op deze speciaal ingerichte pagina op onze website