projecten
Drenthe

Luistertocht door de Vrije Koloniën

Stichting Koloniecentrum kan rekenen op een bijdrage van € 6.000 voor het project Luistertocht door de Vrije Koloniën. Het project start op 28 mei 2022.  

  • De luisterroute gaat onder meer langs Frederiksoord.

De luistertocht wordt gefietst en bestaat uit een vaste route langs verschillende plekken in Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Dit zijn de plaatsen waar de historische personages woonden, werkten en leefden. Op deze plekken vertelt Philip Freriks over zijn kolonistenvoorouder, waarbij hij nadrukkelijk de omgeving en het landschap in het verhaal betrekt en duidt. De beleving krijgt breedte en diepte, doordat de vertelling doorweven wordt met verhalen van de twee eerder genoemde kolonisten, ingesproken door een stemacteur. Elke stem heeft een eigen insteek in de vertelling, een eigen perspectief op het kolonieleven. De teksten zijn een mix van script op basis van historische documenten en de boeken van Wil Schackmann. 

Bezoekers volgen de route aan de hand van een speciaal ontworpen plattegrond en bewegwijzering bij de locaties. Op deze locaties wordt het zichtpunt aangegeven, zodat de ogen precies de goede kant op worden getrokken.

Toekenningen Drenthe 2021

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft dit jaar in totaal 280.339 euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 93 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. De steun voor de stichting Koloniecentrum valt in de laatste ronde van het jaar, samen met nog achttien andere projecten en initiatieven.  

Aanvragen

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Meer informatie is te vinden op http://www.cultuurfonds.nl/drenthe.

In 2022, op 25 maart, 24 juni, 23 september en 16 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen, die tot 6 weken vóór die datum kunnen worden ingediend.


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Drenthebeeldende kunst

Tolerance Test

Tolerance Test is een unieke tentoonstellingsinstallatie die de monumentale large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. De reizende installatie bestaat uit vijftien van Schleiffert’s large drawings in kringopstelling, die bezoekers vanuit het midden bekijken.

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Jan Kruis Museum

Museum over het leven en werk van Jan Kruis

Bekijk project
Drenthebeeldende kunst

Egbert Streuer

Eerbetoon aan succesvolle wegracecoureur in Drents Museum

Bekijk project
Drenthetheater, dans en film

Aan de andere kant

Driejarig theatertraject over Nederlands-Molukse geschiedenis

Bekijk project