projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe'

Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren van aardewerk, verfijnde gouden sieraden, fascinerende tekeningen en een levensgrote 3D-print van de kalendersteen; alles verlevendigd met bijzondere verhalen en gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek: dát zijn de ingrediënten van de tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe' in  Museum Volkenkunde in Leiden.

Mythes ontrafeld 

Over de 16e-eeuwse Azteken bestaan volop verhalen die niet realistisch zijn. Er is inmiddels veel bekend over het dagelijks leven van de gewone Azteek, bijvoorbeeld over opvoeding, onderwijs en handel. Museum Volkenkunde plaatst de Azteekse cultuur in een nieuw perspectief. De expo toont de mens achter de mythe en de kunstenaar achter de kunst.

Vandaag de dag 

In 2021 spreken meer dan een miljoen Mexicanen nog steeds Nahuatl: de taal van de Azteken. In de tentoonstelling maak je ook kennis met deze hedendaagse nazaten.

Internationaal 

De expositie is een internationaal samenwerkingsproject met o.a. het Museo Nacional de Antropologia in Mexico-City. Dat betekent dat er behalve de nieuwste inzichten ook volop intrigerende topstukken te bewonderen zijn. Een deel daarvan is zelfs voor het eerst buiten Mexico te zien.

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe' is vanaf 6 augustus 2021 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Meer weten of alvast tickets kopen? Kijk op de website van Museum Volkenkunde.Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkmuziek

Songs for Freedom

In 2020 vierde Nederland ’75 jaar vrijheid’ om het einde van de Tweede Wereldoorlog te markeren. De Bevrijdingsfestivals zijn hier een belangrijke speler in, omdat we op 5 mei jaarlijks stilstaan bij de vrijheid die we in Nederland hebben. Daarom is er in 2019 in het teken van ‘75 jaar Vrijheid’ een provinciale songcontest opgezet en vanwege de coronamaatregelen hebben velen het project voortgezet in 2021.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Diversity in bureaucracy

multidisciplinair project 'Diversity in bureaucracy'

Bekijk project
Landelijkmuziek

Muziekproductie 'Plant'

Muziekproductie PLANT

Bekijk project