projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe'

Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren van aardewerk, verfijnde gouden sieraden, fascinerende tekeningen en een levensgrote 3D-print van de kalendersteen; alles verlevendigd met bijzondere verhalen en gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek: dát zijn de ingrediënten van de tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe' in  Museum Volkenkunde in Leiden.

Mythes ontrafeld 

Over de 16e-eeuwse Azteken bestaan volop verhalen die niet realistisch zijn. Er is inmiddels veel bekend over het dagelijks leven van de gewone Azteek, bijvoorbeeld over opvoeding, onderwijs en handel. Museum Volkenkunde plaatst de Azteekse cultuur in een nieuw perspectief. De expo toont de mens achter de mythe en de kunstenaar achter de kunst.

Vandaag de dag 

In 2021 spreken meer dan een miljoen Mexicanen nog steeds Nahuatl: de taal van de Azteken. In de tentoonstelling maak je ook kennis met deze hedendaagse nazaten.

Internationaal 

De expositie is een internationaal samenwerkingsproject met o.a. het Museo Nacional de Antropologia in Mexico-City. Dat betekent dat er behalve de nieuwste inzichten ook volop intrigerende topstukken te bewonderen zijn. Een deel daarvan is zelfs voor het eerst buiten Mexico te zien.

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe' is vanaf 6 augustus 2021 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Meer weten of alvast tickets kopen? Kijk op de website van Museum Volkenkunde.Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project