projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe'

Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren van aardewerk, verfijnde gouden sieraden, fascinerende tekeningen en een levensgrote 3D-print van de kalendersteen; alles verlevendigd met bijzondere verhalen en gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek: dát zijn de ingrediënten van de tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe' in  Museum Volkenkunde in Leiden.

Mythes ontrafeld 

Over de 16e-eeuwse Azteken bestaan volop verhalen die niet realistisch zijn. Er is inmiddels veel bekend over het dagelijks leven van de gewone Azteek, bijvoorbeeld over opvoeding, onderwijs en handel. Museum Volkenkunde plaatst de Azteekse cultuur in een nieuw perspectief. De expo toont de mens achter de mythe en de kunstenaar achter de kunst.

Vandaag de dag 

In 2021 spreken meer dan een miljoen Mexicanen nog steeds Nahuatl: de taal van de Azteken. In de tentoonstelling maak je ook kennis met deze hedendaagse nazaten.

Internationaal 

De expositie is een internationaal samenwerkingsproject met o.a. het Museo Nacional de Antropologia in Mexico-City. Dat betekent dat er behalve de nieuwste inzichten ook volop intrigerende topstukken te bewonderen zijn. Een deel daarvan is zelfs voor het eerst buiten Mexico te zien.

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Azteken. Mens achter de mythe' is vanaf 6 augustus 2021 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Meer weten of alvast tickets kopen? Kijk op de website van Museum Volkenkunde.Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Fête de la Nature

Fête de la Nature het grootste grassroots natuurfestival van Nederland vindt plaats op 2 ,3 & 4 september 2022.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project