Anne Frankplein: van verrommeld plein naar plek voor herdenken en ontmoeten

Vandaag werd in 's-Hertogenbosch het heringerichte Anne Frankplein geopend. In een bijzondere co-creatie tussen de stad, haar bewoners, professioneel kunstenaar Anne Wenzel en diverse andere organisaties heeft het plein een totaal andere uitstraling gekregen en werd het een plek voor ontmoeting en herdenking. Het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg vanuit het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant bij aan de herinrichting.
’s-Hertogenbosch, 10 juli 2020
Anne Frankplein: van verrommeld plein naar plek voor herdenken en ontmoeten

“…, ik dwaal van de ene naar de andere kamer, de trap af en weer op en heb een gevoel als een zangvogel, die z’n vleugels hardhandig uitgerukt zijn en die in een volslagen duisternis tegen de spijlen van zijn nauwe kooi aan vliegt. ‘Naar buiten, lucht en lachen!’ schreeuwt het in me.”

Uit het dagboek van Anne Frank, vrijdag 29 oktober 1943

Wat betekent vrijheid? Niet alleen voor Anne Frank, maar ook voor ons, hier en nu, in Nederland. Anne Wenzel heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een keramisch kunstwerk. Het kunstwerk heet 'Monument voor vrijheid' en is 10 juli onthuld. Twee begrippen staan in het ontwerp voorop, herdenken en ontmoeten. Ook heeft zij gewerkt aan de herinrichting van het Anne Frankplein. Zo is deze plek er een geworden voor ontmoeting en herdenking.

Buurtbewoners waren nauw betrokken bij de keuze voor de kunstenaar en de totstandkoming van het kunstwerk. Wethouder Mike van der Geld (Cultuur) is blij dat het kunstwerk er staat: “Prachtig werk van Anne Wenzel. Het Anne Frankplein heeft een totaal andere uitstraling gekregen. Dat en haar kunstwerk zijn een echte toevoeging aan kunst in de openbare ruimte. Een mooie plek voor verbinding, van het verleden met de toekomst.”

Het werk kon gerealiseerd worden dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds en het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant. De laatste heeft subsidie gegeven om de sfeer op het plein samen met omwonenden te vergroten.

De gemeente ’s-Hertogenbosch gaf de kunstenaar deze opdracht in het kader van het Keramisch Spoor dat inmiddels door ’s-Hertogenbosch loopt. Met werken in onder andere de Maaspoort, Boschveld, Hintham, Groote Wielen, de Bartjes, Nuland en Empel.

Het kunstwerk

Midden op het plein staat een hoge zuil met daarop een grote, krachtige vogel van keramiek. De vogel kijkt omhoog en staat op het punt weg te vliegen. Anne Wenzel werd getroffen door de woorden van Anne Frank waarmee zij beschrijft dat ze zich voelt als een gekooide vogel en verlangt naar buitenlucht en lachen. En ook hoe ze opkijkt naar de hemel en gelooft dat de vrede zal terugkeren.

Het kunstwerk op het Anne Frankplein is een symbool voor vrijheid. Op initiatief van bewoners wordt het monument onderdeel van de ‘Strasse des Friedens’, een kunstproject, dat initiatieven in Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk, Polen en Nederland combineert tot een Europese beeldenroute.

Herinrichting Anne Frankplein

Het Anne Frankplein wordt door de nieuwe inrichting een verblijfplaats waar je elkaar in de schaduw van de oude bomen kunt ontmoeten. Naast het kunstwerk zijn daarom drie speciaal ontworpen banken geplaatst. De bovenkant van de banken is afgedekt met keramische tegels die verwijzen naar het ruitjespatroon van het dagboek van Anne Frank.

Een bijzondere plek op het plein is de herdenkingsmuur met daarvoor de Pax Christi Vredespaal en de plaquette met een ander citaat uit het dagboek van Anne Frank: “Als ik opkijk naar de hemel, voel ik op de een of andere manier, dat deze wreedheid zal ophouden en dat de vrede zal terugkeren.”

Over de kunstenaar

Anne Wenzel werd in 1972 geboren in het Duitse Schüttorf, vlak bij de Nederlandse grens. Zij studeerde aan de AKI in Enschede en de Escola Massana in Barcelona. Sinds 2000 woont en werkt zij in Rotterdam. Anne Wenzel werkt voornamelijk in keramiek.

Haar monumentale, indrukwekkende beelden worden internationaal gewaardeerd en zijn op verschillende plaatsen in de openbare ruimte in Nederland te bewonderen. Wenzel’s werk is opgenomen in diverse museumcollecties, waaronder het Design Museum in ’s-Hertogenbosch.