Cultuurfonds Zuid-Holland ondersteunt 62 natuur- en cultuurprojecten in tweede kwartaal 2021

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland heeft € 379.789 toegezegd aan 62 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie.
Den Haag, 12 juli 2021
Cultuurfonds Zuid-Holland ondersteunt 62 natuur- en cultuurprojecten in tweede kwartaal 2021
Fotocredits:
Gedenkteken Tuschinski, Anne-Mercedes Langhorst, Stichting Tuschinski Rotterdam

Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe waar het bestuur van onder de indruk is. De volledige lijst met financiële bijdragen uit deze eerste ronde vindt u hier.  

Levend kunstwerk ter ere van Tuschinski 

De stichting Tuschinski Rotterdam (STR) realiseert in 2022 het kunstwerk "Tuschinski - Ode aan de Stad" en ontvangt hiervoor een bijdrage van € 10.000 uit het Breeman Talle Fonds. Het gedenkteken komt te staan in het entreegebied van de Hogeschool Rotterdam, nabij het toekomstige Tuschinski park, en wordt opgenomen in de stadscollectie Rotterdam. Het gedenkteken wordt ook een podium en ontmoetingsplek voor open lucht colleges, filmvoorstellingen, herdenkingsmomenten of spontane optredens in de geest van Tuschinski.

Tentoonstelling ‘OPEN’ in Amare 

Het Koninklijk Conservatorium te Den Haag ontvangt voor dit project een bijdrage van € 10.000. Tijdens de openingsperiode 'Amare OPEN huis’ (vermoedelijk november 2021-januari 2022) organiseert het Koninklijk Conservatorium voor het eerst een cross-over expositie van haar unieke kunstcollectie in het entreegebied van het nieuwe gebouw van het Zuiderstrandtheater, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest aan het Spuiplein. De expositie van cultuurhistorische waarde symboliseert de verbinding tussen verleden en heden en wordt samengesteld met werk van onder andere Pat Andrea, Pieter Engels, JCJ Vanderheyden, Peter Struycken, Marte Röling, Marinus Boezem en Dick Raaijmakers.

Natuurlijk oogsten op je plein: 10 voedselbosjes op Rotterdamse schoolpleinen 

Vereniging IVN landelijk (winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2021) en Stichting Natuurstad realiseren tien voedselbosjes op schoolpleinen in Rotterdam, met bijbehorend lespakket aan 2.000 leerlingen. De deelnemende scholen 'adopteren' de voedselbosjes en verzorgen het duurzaam onderhoud ervan. Deze educatieve natuurontwikkeling in de stad biedt ook voordelen op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit. De vereniging IVN ontvangt hiervoor een bijdrage van € 10.000.