projecten
beeldende kunstLandelijk

Nieuw Evoluon: expo RetroFuture

Next Nature presenteert met de tentoonstelling RetroFuture ideeën, ervaringen, wetenschap, kennis, kunst en fictie over de toekomst van gisteren: hoe dacht men vroeger dat de toekomst - ons heden - er uit zou zien? Welke toekomstideeën hebben onze maatschappij vormgegeven of juist in de problemen gebracht? RetroFuture is de eerste tentoonstelling over de toekomst van gisteren; met kunst, vormgeving, film, theorie, wetenschap en science fiction voor iedereen die zich bezighoudt met de dag van morgen. RetroFuture wordt de openingstentoonstelling voor het iconische Evoluon in Eindhoven, dat in september 2022 haar deuren weer opent voor een groot en breed publiek.


Het nieuwe Evoluon

Ooit een toekomstgericht techniekmuseum, later een hoogwaardig congrescentrum zonder publieke functie. In het nieuwe Evoluon wordt met de laatste wetenschappelijke kennis en kunde als basis, de nieuwste technologie ingezet om het verhaal van de aarde, de mens op die aarde en de evolutie van techniek te vertellen. Next Nature gaat de komende jaren invulling geven aan de ambitieuze plannen. 

Het ontstaansverhaal van de aarde staat centraal op de eerste ring, terwijl op de tweede ring de evolutie van al het levende op aarde wordt verbeeld. 

RetroFuture

Het iconische Evoluon in Eindhoven opent op 24 september 2022 haar deuren voor het brede publiek met de tentoonstelling RetroFuture. In het futuristische gebouw wordt de bezoeker in een spectaculaire en speelse setting meegenomen in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars met design, kunst, wetenschap en film. De tentoonstelling wordt gemaakt door Next Nature.

Toekomstdromen zijn van alle tijden. Sinds de allereerste dag dat we mens zijn, dromen we over hetgeen de toekomst ons kan brengen. We dromen over het eeuwige leven, een paradijs op aarde, of een nachtmerrie waarin de wereld vergaat. Deze klassieke toekomstvisies zijn een inspiratie voor kunstenaars die met een verrassende mix van objecten, film en design een nieuw licht laten schijnen op de toekomst. Met werk van Studio Drift, Maison de Faux & Esmay Wagemans, Audrey Large, Driessens & Verstappen, Tabita Rezaire, Floris Kaayck, Michael Mandiberg en Studio Smack.

Hoe we vandaag over de toekomst denken is gebaseerd op verhalen, gedachten en daden van grote denkers; er is niet maar één toekomst, het zijn er vele. Hoe werd er gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien? En wat kunnen we van die gedachten leren? In de tentoonstelling reist de bezoeker mee naar de toekomst van gisteren.

Bijdrage Cultuurfonds

Next Nature ontvangt een bijdrage van 25.000 euro van het Cultuurfonds voor de breed opgezette tentoonstelling vanwege het actuele thema en het aanwakkeren van het optimisme over de toekomst. Next Nature staat ook bekend om hun bijzondere en innovatieve projecten en dat geeft vertrouwen in dit ambitieuze en bijzondere project.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Podcast Kunst is Lang

De gratis podcast Kunst is Lang is een samenwerking tussen online kunstmagazine Mister Motley en kunstjournalist Luuk Heezen, ontstaan vanuit de behoefte aan een gesprek over hedendaagse Nederlandse beeldende kunst dat zowel toegankelijk als inhoudelijk is. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project