projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

De vergeten prinsessen van Thorn

Vanaf 3 oktober is de tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ te zien in het Limburgs Museum. De tentoonstelling volgt het leven van een aantal prinsessen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw. Een leven met een voor die tijd grote vrijheid vol pracht en praal, maar ook een leven in een gouden kooi.

  • François Hubert Drouais, 'Marquise de Caumont La Force', 1767, © David Owsley Museum of Art, Ball State University, Muncie, Indiana, USA: E. Arthur Ball Collection, gift of the Ball Brothers Foundation, 1995.035.125
  • Pietro Antonio Graf Rotari, 'Prinses Cunegonda' (Gal.-Nr. 601) © Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Het museum heeft dankzij een mooie bijdrage van het Cultuurfonds een uniek werk van kunstenaar François Hubert Drouais kunnen lenen. Het portret van Adélaïde markiezin de Caumont La Force is één van de topstukken van deze tentoonstelling.

Over het portret

De markiezin is hier afgebeeld terwijl ze aan het borduren is; een geliefde bezigheid voor vrouwen van hoge adel. Dat ze van hoge adel is zie je aan de prachtige robe die ze draagt. Vaak gemaakt van de duurste zijde en kant en voorzien van prachtig borduurwerk. De schilder van de portret, François Hubert Drouais (1727-1775) heeft dit bijzonder treffend in beeld gebracht. De robe lijkt van echte kant en niet van olieverf. Drouais was de beroemdste portretschilder aan het hof van Lodewijk XV. Hij schilderde veel portretten waaronder die van de Franse koning zelf en van zijn laatste minnaressen Madame de Pompadour en Madame du Barry.

‘Wij zijn enorm blij met de bruikleen van zo’n wonderschoon internationaal topstuk. De komst van dit portret is (mede) mogelijk gemaakt dankzij de bijzondere bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Heel mooi en dankbaar dat wij als museum dit samen met het Cultuurfonds hebben kunnen waarmaken’.

- Bert Mennings, directeur Limburgs Museum


Over de tentoonstelling

‘Het witte stadje’ Thorn lag in de achttiende eeuw in het Duitse Rijk en vormde zelfs een ministaatje. Hier zwaaiden prinsessen en gravinnen eeuwenlang de scepter. Deze 'vergeten' prinsessen zijn het onderwerp van de tentoonstelling in het Limburgs Museum. De tentoonstelling is te zien vanaf 3 oktober 2021 t/m 3 april 2022. 

Voor meer informatie kijk op de website van het Limburg Museum.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging

Atria ontwikkelde i.s.m. educatieplatform F-Site een educatief lesprogramma voor middelbare scholieren over de Zwarte, Migranten-, en Vluchtelingen Vrouwenbeweging.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Dansproductie 'Father Figure'

Begin 2022 presenteert Lloydscompany de dansproductie Father Figure, het vervolg op de dansvoorstelling Father Father, waarmee danser Lloyd Marengo in 2012 tourde langs zalen en festivals in Nederland, Zweden, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Bekijk project