projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

De vergeten prinsessen van Thorn

Vanaf 3 oktober is de tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ te zien in het Limburgs Museum. De tentoonstelling volgt het leven van een aantal prinsessen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw. Een leven met een voor die tijd grote vrijheid vol pracht en praal, maar ook een leven in een gouden kooi.

  • François Hubert Drouais, 'Marquise de Caumont La Force', 1767, © David Owsley Museum of Art, Ball State University, Muncie, Indiana, USA: E. Arthur Ball Collection, gift of the Ball Brothers Foundation, 1995.035.125
  • Pietro Antonio Graf Rotari, 'Prinses Cunegonda' (Gal.-Nr. 601) © Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Het museum heeft dankzij een mooie bijdrage van het Cultuurfonds een uniek werk van kunstenaar François Hubert Drouais kunnen lenen. Het portret van Adélaïde markiezin de Caumont La Force is één van de topstukken van deze tentoonstelling.

Over het portret

De markiezin is hier afgebeeld terwijl ze aan het borduren is; een geliefde bezigheid voor vrouwen van hoge adel. Dat ze van hoge adel is zie je aan de prachtige robe die ze draagt. Vaak gemaakt van de duurste zijde en kant en voorzien van prachtig borduurwerk. De schilder van de portret, François Hubert Drouais (1727-1775) heeft dit bijzonder treffend in beeld gebracht. De robe lijkt van echte kant en niet van olieverf. Drouais was de beroemdste portretschilder aan het hof van Lodewijk XV. Hij schilderde veel portretten waaronder die van de Franse koning zelf en van zijn laatste minnaressen Madame de Pompadour en Madame du Barry.

‘Wij zijn enorm blij met de bruikleen van zo’n wonderschoon internationaal topstuk. De komst van dit portret is (mede) mogelijk gemaakt dankzij de bijzondere bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Heel mooi en dankbaar dat wij als museum dit samen met het Cultuurfonds hebben kunnen waarmaken’.

- Bert Mennings, directeur Limburgs Museum


Over de tentoonstelling

‘Het witte stadje’ Thorn lag in de achttiende eeuw in het Duitse Rijk en vormde zelfs een ministaatje. Hier zwaaiden prinsessen en gravinnen eeuwenlang de scepter. Deze 'vergeten' prinsessen zijn het onderwerp van de tentoonstelling in het Limburgs Museum. De tentoonstelling is te zien vanaf 3 oktober 2021 t/m 3 april 2022. 

Voor meer informatie kijk op de website van het Limburg Museum.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Erasmus: Dwarsdenker

Biografie 'Erasmus, dwarsdenker' door Sandra Langereis.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Fixdit Podcast: Moderne klassiekers

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met De Gids de Fixdit Podcast. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt.

Bekijk project