projecten
theater, dans en filmLimburgLeudal

Vossen van de Spik

Het openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ tussen 11 en 22 september viert 75 jaar bevrijding van het natuurgebied Leudal in Limburg met een voorstelling over het verzet in midden-Limburg van onder meer familie Vossen en Pater Bleys. 

Openluchtspel
In dit op waarheid gebaseerde spel wordt - op de plaats waar de verhalen ontstonden - invoelbaar gemaakt wat oorlog, kneveling en onvrijheid met mensen doen. Het toont zowel verzet en saamhorigheid als moedeloosheid en geweld. Het scenario voor 'Vossen van de Spik' is in handen van Frits Criens en de regie wordt verzorgd door Johan Korten.

Familie Vossen
De familie Vossen voorzag de onderduikers van schuilplaats op Hoeve de Spik, tussen Haelen en Heythuysen. Ze kregen ook burgerkleding en voedsel. Ook Joodse vluchtelingen en Franse krijgsgevangen die waren ontsnapt uit de werkkampen in Duitsland, werden op de Spik opgevangen en verder geholpen naar een volgende bestemming. Soms had het verzet belangrijke informatie over Duitse acties. Vanuit de Spik werd die informatie doorgegeven aan plaatselijke vertrouwenspersonen.

Pater Bleys
Pater Bleys uit Roermond besefte hoe belangrijk moeder Vossen en haar acht kinderen voor het verzet waren. Hij kwam in de Kerstnacht 1943 met de fiets van Roermond naar Hoeve de Spik om de nachtmis op te dragen voor de families in de omgeving en hun onderduikers. Bleys werd op het eind van de oorlog door Prins Bernhard benoemd tot Aal van Oranje (Aal = aalmoezenier). 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Limburgtheater, dans en film

Door melger en bein

Muziektheater door Mestreechter Operètte Vereiniging.

Bekijk project
Limburgtheater, dans en film

Wintercircus voor publiek met visuele beperking

Fraaie Fratsen! wordt door Stichting Komt het Zien toegankelijk gemaakt voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Bekijk project
Limburgtheater, dans en film

In het Zuiden ligt alles anders

Een familievoorstelling in een mobiele theatertruck waarin Het Laagland en Via Zuid '150 jaar Limburg' vieren.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Da Bounce Festival

De relevantie en de potentie van urban cultuur wordt in Nederland nog onvoldoende erkend en herkend. Daar brengt Stichting Capture22 verandering in met het eerste overkoepelende urban cultuurfestival van Nederland, genaamd Da Bounce Festival.

Bekijk project