projecten
beeldende kunstLandelijkDordrecht

Werk, bid & bewonder

Kunst en calvinisme; hoe gaat dat samen? Het Dordrechts Museum richt zich in de tentoonstelling Werk, bid & bewonder op de relatie tussen kunst en calvinisme in brede zin, en op de mens achter het geloof in het bijzonder. Wie waren de calvinisten in de Gouden Eeuw en in de eeuwen daarna? Koning Willem-Alexander heeft deze tentoonstelling geopend in Dordrecht op zaterdag 10 november door een bijzondere bijbel toe te voegen aan de expositie.

Tentoonstelling
Te zien zijn bijzondere objecten en kunstwerken van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Ferdinand Bol, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen aan bod, in de vorm van (kunst)objecten en in videoportretten met onder meer Ernst Daniël Smid, Francine Houben en Freek de Jonge. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving. 

Ode aan de Synode
In 1618 en 1619 was Dordrecht ruim zes maanden lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, verbleven in de stad voor een unieke bijeenkomst. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een gebeurtenis van politiek en cultureel belang. Onder de noemer Ode aan de Synode viert Dordrecht van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek.

De tentoonstelling is geopend tot 26 mei 2019. 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

MuseumTV

Online platform met het actuele tentoonstellingsaanbod

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Laatste Aai

Tentoonstelling over rouw rondom (huis)dieren

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Welkom Today

Inclusieve tentoonstelling over stadje Welkom in Zuid-Afrika

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

NATURE – Design Triennial 2019

Wereldtop van designinnovaties in Kerkrade én New York

Bekijk project