projecten
beeldende kunstLandelijkDordrecht

Werk, bid & bewonder

Kunst en calvinisme; hoe gaat dat samen? Het Dordrechts Museum richt zich in de tentoonstelling Werk, bid & bewonder op de relatie tussen kunst en calvinisme in brede zin, en op de mens achter het geloof in het bijzonder. Wie waren de calvinisten in de Gouden Eeuw en in de eeuwen daarna? Koning Willem-Alexander heeft deze tentoonstelling geopend in Dordrecht op zaterdag 10 november door een bijzondere bijbel toe te voegen aan de expositie.

Tentoonstelling
Te zien zijn bijzondere objecten en kunstwerken van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Ferdinand Bol, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen aan bod, in de vorm van (kunst)objecten en in videoportretten met onder meer Ernst Daniël Smid, Francine Houben en Freek de Jonge. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving. 

Ode aan de Synode
In 1618 en 1619 was Dordrecht ruim zes maanden lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, verbleven in de stad voor een unieke bijeenkomst. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een gebeurtenis van politiek en cultureel belang. Onder de noemer Ode aan de Synode viert Dordrecht van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek.

De tentoonstelling is geopend tot 26 mei 2019. 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Bekijk project