projecten
beeldende kunstLandelijkDordrecht

Werk, bid & bewonder

Kunst en calvinisme; hoe gaat dat samen? Het Dordrechts Museum richt zich in de tentoonstelling Werk, bid & bewonder op de relatie tussen kunst en calvinisme in brede zin, en op de mens achter het geloof in het bijzonder. Wie waren de calvinisten in de Gouden Eeuw en in de eeuwen daarna? Koning Willem-Alexander heeft deze tentoonstelling geopend in Dordrecht op zaterdag 10 november door een bijzondere bijbel toe te voegen aan de expositie.

Tentoonstelling
Te zien zijn bijzondere objecten en kunstwerken van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Ferdinand Bol, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen aan bod, in de vorm van (kunst)objecten en in videoportretten met onder meer Ernst Daniël Smid, Francine Houben en Freek de Jonge. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving. 

Ode aan de Synode
In 1618 en 1619 was Dordrecht ruim zes maanden lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, verbleven in de stad voor een unieke bijeenkomst. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een gebeurtenis van politiek en cultureel belang. Onder de noemer Ode aan de Synode viert Dordrecht van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek.

De tentoonstelling is geopend tot 26 mei 2019. 

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw

Bruidspaar illustreert societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Designed by Nature

Natuur als inspiratiebron voor zilversmeden

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Jean Cocteau – Metamorphosis

Eerste grote overzichtstentoonstelling van Jean Cocteau in Nederland

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Zadkine aan Zee

100 sculpturen van beeldhouwer Ossip Zadkine

Bekijk project