110 Brabantse organisaties op de bres voor cultuur

Van 28 mei tot en met 5 juni organiseert het Cultuurfonds de jaarlijkse actie voor cultuur en natuur. Deze actie, voorheen bekend als de Anjeractie, wordt al sinds 1946 georganiseerd en is daarmee de oudste nog bestaande collecte van Nederland. In de provincie Noord-Brabant komen dit jaar 110 lokale cultuurorganisaties in actie. De collecte is voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst is voor de organisaties die actief collecteren.
21 mei 2021
110 Brabantse organisaties op de bres voor cultuur

In Brabant doen vooral culturele organisaties mee, zoals Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch, Stichting Udense Musical en Stichting Centrum voor CircusKunst uit Oosterhout. Ook andere organisaties zetten zich de komende actieweek in, waaronder Stichting Dorpswerk Sprundel, Stichting Behoud Joodse Begraafplaats Oisterwijk en IVN vereniging voor natuureducatie.

De netto-opbrengst van de landelijke actie ontvangen de deelnemende organisaties deze zomer via het Prins Bernhard Cultuurfonds. Organisaties kunnen het goed gebruiken en besteden dit bijvoorbeeld aan de aankoop van nieuwe instrumenten of uniformen, het opleiden van jeugdleden en aan een grote voorstelling ná corona. Met deze actie krijgen de lokale Brabantse cultuur- en natuurverenigingen een enorme boost. Dit versterkt de gemeenschapszin.

Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto opbrengst weer teruggeeft aan de organisaties die actievoeren.