Cultuurfonds Noord-Brabant ondersteunt 42 projecten

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is onder de indruk van het plan voor Drie Uur ’s Nachts, een nieuwe publieksmanifestatie van literaire organisatie Watershed uit Eindhoven. Met literatuur, muziek, film en rijdend erfgoed gaat deze organisatie het thema De Goede Leugen onderzoeken. Het Cultuurfonds heeft daarvoor een projectbijdrage van € 7500 toegekend. Het is één van de 42 projecten die in het vierde kwartaal een bijdrage ontvangt.
's-Hertogenbosch, 21 december 2020
Cultuurfonds Noord-Brabant ondersteunt 42 projecten

In totaal heeft het Cultuurfonds in het laatste kwartaal € 221.290 toegekend aan 42 bijzondere natuur- en cultuurprojecten. In de bijlage worden vijf projecten nader toegelicht, waaronder het processiepark in Ommel dat omgebouwd wordt tot MariaoordOmmel, Park van Vrede en zo een bredere betekenis krijgt. Ook het plan van Brabant on Stage om een nieuwe en laagdrempelige vorm van solistenconcoursen te presenteren spreekt tot de verbeelding.

Een greep uit de ondersteunde projecten


MariaoordOmmel, Park van Vrede – Ommel

Bedevaartsplaats Ommel trekt jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers dankzij een iconisch Mariabeeldje uit de 11e eeuw. Daarnaast kent het dorp een heftige oorlogsgeschiedenis. Het openbare processiepark wordt omgebouwd en uitgebreid tot een Park van Vrede en wordt daarmee een plek voor herinneringen aan de oorlog, voor stilte én gedenken. Vrijwilligers nemen het onderhoud van het park voor hun rekening.

Drie Uur ’s Nachts - Eindhoven

Drie Uur ’s Nachts is een nieuwe publieksmanifestatie van literaire organisatie Watershed uit Eindhoven. Het idee is dat er ‘s nachts in oldtimer stadsbussen door de stad wordt gereisd en samen met artiesten – die speciaal voor dit evenement nieuw materiaal schrijven en componeren – wordt verkend welke rol leugens en illusies in ons leven spelen. De manifestatie heeft een voorprogramma met diverse podcasts en ‘late night talkshows’ op YouTube.

Wijstbeleving op het Sint Wilbertsplein – Bakel

Stichting De Stem van Bakel gaat het nu nog volledig versteende kerkplein deels omtoveren tot een groen plein voor ontmoeting. De Peelrandbreuk, een breuklijn die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het dorp, wordt zichtbaar gemaakt op het plein in de vorm van een waterattractie. Bewoners en bezoekers kunnen zo het fenomeen ‘wijstgrond’ ervaren: een hooggelegen, drassig gebied waar het grondwater als kwel omhoog komt uit de bodem.

Stukafest – Tilburg

Het Studentenkamerfestival (Stukafest) is een eendaags festival dat sinds elf jaar ook in Tilburg wordt georganiseerd. Tijdens Stukafest verzorgen artiesten uit verschillende culturele disciplines drie voorstellingen van een half uur in ruimtes die normaal gesproken studentenkamers zijn. Vanwege de coronamaatregelen zal de volgende editie van het festival in februari 2021 online of op andere locaties in Tilburg plaatsvinden.

Brabant on Stage – Tilburg

Met Brabant on Stage geeft de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) een nieuwe vorm aan het solistenconcours. Doel van de nieuwe opzet is het oubollige imago te doorbreken, speelplezier te verhogen en de wedstrijden laagdrempeliger te maken. Deelnemers kunnen met alle instrumenten, muziekstukken en -stijlen meedoen. Zij kunnen ook zelf kiezen of ze wel of niet willen worden beoordeeld. De beste deelnemers uit de voorrondes mogen meedoen aan de Brabantse Kampioenschappen.