Cultuurfonds Noord-Brabant ondersteunt 53 projecten

Het Cultuurfonds Noord-Brabant heeft in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 237.611 euro toegekend aan 53 natuur- en cultuurprojecten.
24 juni 2020
Cultuurfonds Noord-Brabant ondersteunt 53 projecten
Fotocredits:
Lotte Driessen

Het bestuur was erg onder de indruk van de plannen van de initiatiefnemers van het Internationaal Lichtfestival Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Vergroening Body Building in Eindhoven en De Voedselapotheek Verdeliet in Cuijk. Alle drie deze partijen kregen 10.000 euro. 

Eén gehonoreerd project had rechtstreeks een connectie met corona: ‘Deel met elkaar’, een project voor verbinding en troost van beeldend kunstenares Annie Veldkamp (AV Look). Lees verder voor de Top 5 van de meest tot de verbeeldingsprekende projecten die het Cultuurfonds Noord-Brabant heeft gesteund in de afgelopen maanden.

Internationaal Lichtfestival Kasteel Heeswijk

In en rondom de tuinen van Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther is komende kerstperiode twaalf dagen een nieuw internationaal lichtfestival te bewonderen. Bezoekers worden via een route geleid langs alle lichtkunstwerken op het terrein en is twaalf dagen geopend. 

Kasteel Heeswijk

De kunstobjecten zijn ontworpen en geïnstalleerd door internationale lichtkunstenaars: van een lichtsculptuur tot een lichtprojectie op het kasteel. Ook leerlingen van basisscholen uit de regio zijn uitgenodigd om samen een lichtkunstwerk te maken.

Deel met Elkaar 

'Deel met elkaar' is een coronaproject van beeldend kunstenares Annie Veldkamp – bekend onder de naam AV Look – uit Sint-Oedenrode. Met haar project wil AV Look verbinding en troost bieden in Meierijstad, een gemeente die bestaat uit dertien kernen. 

Foto: Lotte Driessen

De kunstenares roept inwoners die mee willen doen op om elk vijf vilten witte poppetjes met rood draad te personifiëren en daarna aan haar terug te sturen. Veldkamp brengt alle poppetjes samen in een grote installatie samen en laat het kunstwerk vervolgens door de gemeenschap reizen.

The Real Book 

Het fenomeen The Real Book is ontstaan in Amerika als een handgeschreven verzamelboek van vaak gespeelde bekende jazzwerken. Vanaf begin jaren zeventig maakte de jazz- en geïmproviseerde muziek in Nederland, en met name in Brabant, stormachtige ontwikkelingen door. 

Veel door Brabanders gecomponeerde muziek zijn in deze muziekscene echte jazz standaarden geworden. Toonaangevende muzikanten van toen, maar ook aanstormende talenten van nu stellen op initiatief van Stichting Jazz Werkplaats een eigen editie van zo’n verzamelboek samen: The Real Book, Editie Noord-Brabant (Volume I).

Vergroenen Body Building op NRE-terrein

Kopersvereniging Body Building NRE uit Eindhoven gaat het Body Building vergroenen. Vier ontwerpers creëren met dit toonaangevende iconisch en duurzaam bouwproject onder de noemer Absoberend Groen een stedelijke, groene woon- en werkplek op het terrein van de voormalige gasfabriek NRE. 

Het skelet van de houtbouw krijgt kalkhennep als 'huid'. Het idee is dat het gebouw letterlijk en figuurlijk met de pioniers meegroeit. Een daktuin, sedumdak en groene gevel moeten bijdragen aan leefbaarheid, waterbeheer en biodiversiteit in stedelijk gebied. 

Voedselapotheek Verdeliet in Cuijk

De Voedselapotheek wijkprojecten is een jaarprogramma in Nederlandse aandachtswijken. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant draagt bij aan de Voedselapotheek Verdeliet in Cuijk. Ontwerpers werken samen met lokale organisaties, professionals en bewoners aan het creëren van een gezonde en sociale voedselomgeving. 

Ze organiseren bijeenkomsten, waarbij ontmoeten, samenwerken en kennisdelen centraal staan. De Voedselapotheek prijst verse, onbewerkte groenten, fruit, en kruiden worden er geprezen als gezondheidsmakers. Zo laat De Voedselapotheek zien dat gezond eten lekker, makkelijk en betaalbaar kan zijn.

Blijf je aanvraag doen!

Het Cultuurfonds Noord-Brabant roept verenigingen, organisaties, makers in de cultuur- en natuursector op om vooral een aanvraag voor financiële ondersteuning te blijven doen. Er is dit jaar het gebruikelijke budget beschikbaar. Het Prins Bernhard Cultuurfonds wil onderstrepen dat juist nu het zo belangrijk is dat het geld van onze schenkers en van loterijen in de cultuur- en natuursector terechtkomt. 

Op die manier wil het fonds eraan bijdragen dat makers en initiatiefnemers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan zodra de beperkingen door het coronavirus afnemen. 

Ga naar www.cultuurfonds.nl/noord-brabant.