Gijs Idema winnaar Conservatorium Talent Award 2020

Gijs Idema van het conservatorium van Amsterdam is gekozen als winnaar van de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2020 (CTA). Zelfs onder de bijzondere omstandigheden heeft CTA ook dit jaar doorgang kunnen vinden en was de gehele dag te volgen via een livestream vanuit de Verkadefabriek in Den Bosch.
's Hertogenbosch, 5 oktober 2020
Gijs Idema winnaar Conservatorium Talent Award 2020
Fotocredits:
Gijs Idema

Idema krijgt een geldbedrag van 5000 euro te besteden ten behoeve van talentontwikkeling en mag tijdens de volgende editie van Jazz in Duketown (21 mei t/m 24 mei 2021) optreden. De gitarist kreeg deze prijs uitgereikt door Ton Nelissen, vicevoorzitter van het Noord-Brabant dat dit jaar wederom het CTA ondersteunde.

CTA wordt mede mogelijk gemaakt door de Verkadefabriek, Cultuurfonds Noord-Brabant en mediapartner Jazzism.


Gijs Idema tijdens de prijsuitreiking. Foto: Arno Lucas

Gijs Idema ontving ook de prijs voor beste compositie. Deze nieuwe prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mingus Fonds, een fonds op naam van het Cultuurfonds Noord-Brabant. Dit is een fonds voor jazz en geïmproviseerde muziek waarmee vernieuwende, avontuurlijk en uitzonderlijke muziekprojecten in Noord-Brabant worden mogelijk gemaakt. Aan de prijs voor beste eigen nieuwe compositie is een bedrag van 1000 euro verbonden.

Beluister hieronder een eerder optreden van Gijs Idema bij Blue Note Amsterdam.

Eervolle vermelding voor Marit van der Lei

Daarnaast kondigde de jury nog een eervolle vermelding aan voor Marit van der Lei, die zich met deze prijs ook heeft verzekerd van een optreden op JiD 2021. De jury: "Marit maakte grote indruk met mooie arrangementen, met hoe je verhalen kan vertellen in muziek en met een unieke benadering van het materiaal.”

Marit van der Lei. Foto: Robert Arts

Vakjury

De professionele vakjury bestond dit jaar uit Aad van Nieuwkerk, Rob Horsting, Frank Bolder, Mischa Andriessen en Kim Hoorweg. De studenten gaven een optreden van een half uur en dit werd beoordeeld op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. Van de zes finalisten kreeg Gijs Idema de beste waardering en is hiermee de opvolger van Mo van der Does. 

Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk legt uit waarom Gijs als winnaar van CTA 2020 is gekozen: “de band ádemt met elkaar. De dynamiek is prachtig. Het is muziek die aandacht afdwingt, en die harmonische ongelooflijk rijk is. Gijs doet wat hij mooi vindt en twijfelt niet aan zichzelf. Hij is muzikaal net zo speels als volwassen.”

Conservatorium Talent Award

Jazz in Duketown is in 2012 gestart met deze unieke competitie voor jong jazztalent. De deelnemers volgen allemaal een bachelor - of masteropleiding aan één van de Nederlandse conservatoria en zijn als talent door hun opleiding aangemeld.