projecten
beeldende kunstUtrecht

Expo: Body Language in Museum Catharijne Convent

Museum Catharijneconvent in Utrecht ontcijfert middeleeuwse kunstwerken in de tentoonstelling Body Language (t/m 17 januari 2021). Want achter elk schijnbaar onbegrijpelijk detail zit een verhaal.

Maria Magdalena als volledig behaarde wildevrouw, wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer!

Explicieter, hariger en smartelijker

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond toen een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden. 

Veel van de middeleeuwse symboliek in de kunst is onbegrijpelijk en vreemd voor de moderne mens. Daarom laat Body Language niet alleen deze intrigerende middeleeuwse kunst zien, maar biedt het ook een kader om de werken beter te begrijpen. Hierover later meer.

Maria Magdalena als wildevrouw, Zwaben (1490-1500)

Zo zien we hierboven Maria Magdalena, de ultieme gevallen vrouw. Ze werd doorgaans met loshangend haar afgebeeld, maar deze harige vacht is wel next level harig! In de 14de eeuw veranderde lang haar in haar-over-het-hele-lichaam. 

Dat haar, een vacht eigenlijk, nam Magdalena over van een andere heilige, Maria Egyptiaca, die het overnam van de ‘wildevrouw’, figuren die men in de 14de eeuw om hun puurheid en onwetendheid begon te idealiseren. De vrouw hierboven is echt Magdalena: je herkent haar aan de engelen aan haar zijde.

Internationale topcollecties

In de tentoonstelling zijn zeldzame kunstwerken uit internationale collecties zoals Musée du Louvre, Musée de Cluny en het Rijksmuseum eenmalig samen te zien. Dat maakt deze expositie extra bijzonder, en de moeite waard om te bezoeken.

Coronaproof luisteren naar audioverhalen 

Inspelend op de coronamaatregelen, biedt de tentoonstelling bijzondere perspectieven en verdiepende informatie via audioverhalen. Deze zijn via QR codes te beluisteren.

In veel telefoons worden QR codes automatisch door de camera gedetecteerd. Op deze manier scant de camera van je telefoon automatisch het juiste verhaal. Jur Heidema (71) en Gé Walda (68) bezochten de expositie en waren enthousiast over de audioverhalen.

Jur Heidema en Gé Walda

Gé (de Volkskrant, 30 oktober 2020): ‘Het was onze eerste rondleiding via een QR-code, dat was echt een aanvulling. Als je binnenkomt word je meteen de tentoonstelling ingezogen door de enthousiaste verteller. We hebben nieuwe dingen geleerd, ook door de verschillende invalshoeken, zoals een historisch-ethische en meer kunsthistorische. Het was letterlijk ‘body language’, heel knap.’

Jur: ‘Ik had verwacht dat het christendom niet zo lijfelijk was, ook het stuk over de geslachtsdelen vond ik erg verhelderend, dat had ik niet voor mogelijk gehouden.’

Thuismuseum

Kan je niet wachten tot het Museum Catharijneconvent weer opent? Of wil je tijdens de lockdown toch graag de tentoonstelling Body Language nog zien? Bekijk dan de online rondleiding.

Of de museumvideo van My Daily Shot of Culture, waarin cultuurvlogger Jip alvast een rondleiding geeft door de expositie Body Language.

De expositie Body Language ontving een bijdrage van het Cultuurfonds. Kijk voor meer info op www.catharijneconvent.nl.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Utrechtbeeldende kunst

LICHT

Luistervoorstelling op het Russisch Ereveld in Leusden

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project