Bruynzeelwoningen in Suriname
Wat zijn Bruynzeelwoningen? Bruynzeelwoningen zijn houten woningen die door Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij N.V. (Bruynzeel) ontwikkeld werden gedurende een periode tussen 1950 tot 1990. Deze woningen staan er vandaag de dag nog steeds en zijn een bijzonder fenomeen en het toppunt van moderniteit in de naoorlogse geschiedenis.
- Concentratie Bruynzeelwoningen gebouwd voor werknemersMarte Wierenga
- Ingang terrein BruynzeelfabriekenArchief Bruynzeelmuseum
- Zich op zagerij en werf vanaf dijkje werkhaven, ca. 1965Joop Schultz
Het Cultuurfonds heeft de publicatie 'Bruynzeelwoningen in Suriname' met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga ondersteund. De publicatie gaat over fabrikant Willem Bruynzeel die in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij oprichtte. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden.
Vraag op straat in Paramaribo, Suriname aan iemand of hij Bruynzeelwoningen kent en hij zal vertellen dat of hijzelf, zijn tante of een kennis in zo’n woning woont. Bruynzeelwoningen zijn door heel Suriname te vinden en zijn beeldbepalend voor de woonwijken van Paramaribo. Met het boek 'Bruynzeelwoningen in Suriname' willen de auteurs Karolien Janssens en Marte Wierenga deze waardevolle woningbouwgeschiedenis vastleggen.
Themafonds Surinaams Erfgoed
Suriname kent veel bedreigde monumentale panden die in slechte staat verkeren. Financiële steun is hard nodig om panden aan te kopen en te restaureren. Door de slechte economische omstandigheden is de hulp van het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren beperkt. Met het Themafonds Surinaams Erfgoed worden erfgoedprojecten ondersteund uit donaties, die door het Cultuurfonds worden verdubbeld. Je kunt direct aan dit fonds doneren via deze website!
Meer projecten
Stoomhijskraan Schelde 38
De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.
Bekijk projectDe Hollandsche Manege
Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.
Bekijk projectKlim naar het licht
Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem
Bekijk projectBartholomeus Gasthuis
Restauratie van het oudste bejaardentehuis van Nederland
Bekijk project