projecten
monumentenzorgLandelijk

Bruynzeelwoningen in Suriname

Wat zijn Bruynzeelwoningen? Bruynzeelwoningen zijn houten woningen die door Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij N.V. (Bruynzeel) ontwikkeld werden gedurende een periode tussen 1950 tot 1990. Deze woningen staan er vandaag de dag nog steeds en zijn een bijzonder fenomeen en het toppunt van moderniteit in de naoorlogse geschiedenis.

  • Concentratie Bruynzeelwoningen gebouwd voor werknemers
  • Ingang terrein Bruynzeelfabrieken
  • Zich op zagerij en werf vanaf dijkje werkhaven, ca. 1965

Het Cultuurfonds heeft de publicatie 'Bruynzeelwoningen in Suriname' met bijbehorende website over de Bruynzeelwoningen in Suriname door Karolien Janssens en Marte Wierenga ondersteund. De publicatie gaat over fabrikant Willem Bruynzeel die in 1947 de houtverwerkingsfabriek Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij oprichtte. Toen in de jaren 50 de woningnood groot was en de houtfabriek naar een toepassing voor zijn houtrestanten zocht, waren de Bruynzeelwoningen een oplossing. Deze als bouwpakket geleverde woningen waren gedurende 40 jaar een groot succes en Bruynzeel zou een belangrijke werkgever in Suriname worden.

Vraag op straat in Paramaribo, Suriname aan iemand of hij Bruynzeelwoningen kent en hij zal vertellen dat of hijzelf, zijn tante of een kennis in zo’n woning woont. Bruynzeelwoningen zijn door heel Suriname te vinden en zijn beeldbepalend voor de woonwijken van Paramaribo. Met het boek 'Bruynzeelwoningen in Suriname' willen de auteurs Karolien Janssens en Marte Wierenga deze waardevolle woningbouwgeschiedenis vastleggen.

Themafonds Surinaams Erfgoed

Suriname kent veel bedreigde monumentale panden die in slechte staat verkeren. Financiële steun is hard nodig om panden aan te kopen en te restaureren. Door de slechte economische omstandigheden is de hulp van het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren beperkt. Met het Themafonds Surinaams Erfgoed worden erfgoedprojecten ondersteund uit donaties, die door het Cultuurfonds worden verdubbeld. Je kunt direct aan dit fonds doneren via deze website! 

Project gesteund door:

Ten Hagen Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Stoomhijskraan Schelde 38

De Stoomhijskraan Schelde 28 is ontworpen, gebouwd en gebruikt door Kon. Maatschappij De Schelde te Vlissingen. De kraan werd speciaal voor werk op het industrie-spooremplacement van de werf gebouwd in 1946. Samen met de zusterkraan Schelde 39 heeft zij tot in 1970 dienstgedaan. Het ontwerp is van Ir. Mulock Houwer, ingenieur en later directeur van De Schelde.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk project