projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Erasmus: Dwarsdenker

Erasmus is een van de grootste auteurs van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens.

Erasmus: Dwarsdenker is de meest recente biografie over Desiderius Erasmus. De twee meest recente biografieën over Erasmus hiervoor  dateren uit 1924 (door Johan Huizinga) en 1986 (door Cornelis Augustijn). 


Wat de biografie onderscheidt van eerdere biografieën is dat in Erasmus: Dwarsdenker zowel de persoon Erasmus als de tijd waarin hij leefde met elkaar verbonden worden. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar.

De auteur van de nieuwe biografie is Sandra Langereis, historicus en biograaf. Ze is de auteur van vele artikelen en vijf boeken over cultuur-, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis: Johannes Smetius; de dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over Arnoldus Buchelius en Petrus Scriverius; Breken met het verleden; De woordenaar: Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever. Laatstgenoemde was een initiatief van het Cultuurfonds. Lees meer hierover op onze pagina over de Sleutelfigurenreeks.

Libris Geschiedenisprijs 2021

De biografie Erasmus: dwarsdenker van Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2021 gewonnen. 

“Ik heb Erasmus nu gezien als mens in zijn tijd. In die zin is het boek onthullend. Je ziet hem in zijn worsteling binnen het geloof en de praktijk van de kerk. Langereis maakt van de heilige een man, een mens, het is heerlijk onthullend dat je ook zijn onaangename karaktertrekjes meekrijgt. Daarmee stijgt hij in mijn achting, juist omdat ik bij wijze van spreken ruzie met hem kan maken.”, aldus jurylid en auteur  Nelleke Noordervliet.

Erasmus: dwarsdenker lezen?

De biografie is uitgegeven door De Bezige Bij en is te bestellen via bazarow.com

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Bekijk project
Landelijknatuur

Een duik in het diepe

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Dit jaar organiseert de stichting samen met het Cultuurfonds de bijzondere ecologiedagen. Tijdens deze dagen gaan je op een reis door de bijzondere onderwaterwereld van onze Noordzee. Op deze dagen zijn er ook ecologen aanwezig om te vertellen over de onderwaterwereld en zijn er activiteiten voor jong en oud.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project