projecten
geschiedenis & letterenLandelijk

Erasmus: Dwarsdenker

Erasmus is een van de grootste auteurs van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens.

Erasmus: Dwarsdenker is de meest recente biografie over Desiderius Erasmus. De twee meest recente biografieën over Erasmus hiervoor  dateren uit 1924 (door Johan Huizinga) en 1986 (door Cornelis Augustijn). De reden voor een nieuwe biografie is het huidige debat over de betekenis van godsdienst in de moderne samenleving de opmars van religieus gemotiveerd geweld in relatie tot het gebruik van massamedia. 


Wat de biografie onderscheid van eerdere biografieën is dat in Erasmus: Dwarsdenker zowel de persoon Erasmus als de tijd waarin hij leefde met elkaar verbonden worden. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar.

De auteur van de nieuwe biografie is Sandra Langereis, historicus en biograaf. Ze is de auteur van vele artikelen en vijf boeken over cultuur-, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis: Johannes Smetius; de dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over Arnoldus Buchelius en Petrus Scriverius; Breken met het verleden; De woordenaar: Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever. 

Libris Geschiedenisprijs 2021

De biografie Erasmus: dwarsdenker van Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2021 gewonnen. 

“Ik heb Erasmus nu gezien als mens in zijn tijd. In die zin is het boek onthullend. Je ziet hem in zijn worsteling binnen het geloof en de praktijk van de kerk. Langereis maakt van de heilige een man, een mens, het is heerlijk onthullend dat je ook zijn onaangename karaktertrekjes meekrijgt. Daarmee stijgt hij in mijn achting, juist omdat ik bij wijze van spreken ruzie met hem kan maken.”, aldus jurylid en auteur  Nelleke Noordervliet.

Erasmus: dwarsdenker lezen?

De biografie is uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij is op hun website te bestellen!

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkgeschiedenis & letteren

Vertaaldag 2020

Bekijk project
Landelijkmuziek

Stichting Ricciotti Ensemble jubileum

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum. Het onorthodoxe ensemble viert zijn gouden kroonjaar een jaar later met een feestelijke zomertournee.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Fixdit Podcast: Moderne klassiekers

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met De Gids de Fixdit Podcast. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project