projecten
beeldende kunstLandelijkAmsterdam

Fashion Statements

De kleding die we dragen onthult iets over onze persoonlijkheid. In de tentoonstelling 'Fashion Statements' in het Amsterdam Museum tot 8 september 2019 zetten zes hedendaagse ontwerpers hun creaties naast én tegenover historische kledingstukken uit de achttiende en negentiende eeuw.

Ninamounah over lichaamsvormen
Dat we nog steeds een slanke taille willen, wordt dat opgelegd door de omgeving of door onszelf? Of eigenlijk door allebei? Hoe ongemakkelijk is het als we ons bewust lichaamsvormen aanmeten die volgens de gangbare norm onflatteus zijn, zoals in de ontwerpen van Ninamounah?

Patta over schoenen 
Schoenen zijn om te dragen. Of toch niet? Sophia Lopez Suasso verzamelde in de negentiende eeuw tientallen paren zonder ze te dragen. Dat is herkenbaar voor de ontwerpers van schoenenmerk Patta, voor wie dragers van hun schoenen vooral dragers van cultuur en klasse zijn.

Marga Weimans over volume
In de tijd dat dramatisch volume en meterslange stof alom gedragen werd, was slavenhandel dat ook. Marga Weimans schetst met haar volumineuze jurken een beeld van schoonheid, maar tonen met tranen en bloed kritiek op de geschiedenis van slavernij die met textiel en mode is verweven.

Bas Kosters over uitbundigheid
Waar vroeger de stoffen te kostbaar waren om te vervangen met iedere modetrend en daarom vermaakt werden, verknipt Bas Kosters oude kledingstukken om ze een nieuwe waarde te geven. De ontwerpen van Bas Kosters zijn flamboyant en overdadig in prints, borduursels, texturen en kleurgebruik.

Art Comes First over Black
Er zijn altijd verschillende tinten zwart geweest, afhankelijk van welk pigment, stof of structuur werd gebruikt. Voor Sam Lambert en Shaka Maidoh, het duo achter Art Comes First, is ‘black’ veel meer dan een kleur. Het staat voor liefde voor alles dat black is: black culture, black music, black love.

Karim Adduchi over heupen
Karim Adduchi accentueert in zijn ontwerpen de tegenstellingen tussen kracht en kwetsbaarheid, rijkdom en ondergeschiktheid, onthullen en verbergen. Hij gebruikt daarvoor materiaal dat teruggaat naar zijn roots, waar Berberse vrouwen in het openbaar hun schoonheid verbergen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Monet - Tuinen van verbeelding

Tentoonstelling Tuinen van verbeelding

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In the Age of Post-Drought

Tentoonstelling over wereldwijde waterproblematiek op Dutch Design Week

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Jonge Rembrandt - Rising Star

Tentoonstelling van het vroegste werk van Rembrandt

Bekijk project