projecten
muziekZeelandGoes

Herdenkingsconcerten 75 jaar Slag om de Schelde

In het najaar van 2019 wordt herdacht dat 75 jaar geleden de Slag om de Schelde werd geleverd. Vier koren uit het hele getroffen gebied werken nauw met elkaar samen om dit te herdenken.

Breskens
Het Zwinkoor uit Sluis zingt op zaterdag 21 september in de SOW Kerk aan de Dorpsstraat in Breskens, rond de herdenking van het bombardement. 

Goes
Het concert van het Vocaal Ensemble Cantare in de Grote of St. Magdalenakerk in Goes op 26 oktober is gekoppeld aan de Slag om de Sloedam en de bevrijding van de Bevelanden.

Bergen op Zoom
Het Concertkoor Bergen op Zoom zingt op zondagmiddag 27 oktober in de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom, rond de viering van de bevrijding van deze stad én de Brabantse Wal.

Vlissingen
Het koor van de Vlissingse Oratorium Vereniging zingt op 1 en 2 november in de St. Jacobskerk in Vlissingen, ter herdenking van de landing van de Geallieerden en de bevrijding van Walcheren.

The Armed Man
Op drie plaatsen - in Goes, Breskens en Vlissingen - wordt The Armed Man van Karl Jenkins uitgevoerd. Jenkins componeerde deze mis voor de vrede in het jaar 2000. Het is een statement over vrede en welzijn voor stad en land. In Engeland en in vele andere landen wordt The Armed man uitgevoerd bij herdenkingen van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. In Bergen op Zoom wordt het indrukwekkende oratorium Annelies van James Whitbourn uitgevoerd. Hij schreef dit grote muziekstuk over het leven van Anne Frank in 2005.

Slag om de Schelde
Na de landing in Normandië in juni 1944 gingen de vorderingen van de geallieerde strijdkrachten sneller dan verwacht. Om de bevoorrading van nieuw militair wapentuig, munitie en brandstof van de in de richting van Duitsland optrekkende troepen op pijl te houden, moest de haven van Antwerpen en het gebied rond de Westerschelde worden veroverd. 

Daarom begonnen de geallieerden in september 1944 de Slag om de Schelde. Dit is de grootste veldslag in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied geworden. Naar schatting vielen er 50.000 slachtoffers waaronder ruim 10.000 doden. Dorpen en steden werden van de kaart weggevaagd. Met name de Brabantse Wal, Westelijk Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren moesten het zwaar ontgelden.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zeelandmuziek

Hu2 Jazz Connexion

Spaans jazzensemble “Proyecto Jazz for Kids” komt naar Hulst voor een muzikale ontmoeting met “The Young Ones”

Bekijk project
Zeeland

Festival Daer

Een festival op een prachtig veld achter het Baskensburplein in Vlissingen.

Bekijk project
Zeelandbeeldende kunst

Gloeiende Glazuren

Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland exposeert het werk van keramist Chris Lanooy.

Bekijk project
Zeelandwetenschap/beurzen

Inrichting voor Sterrenwacht Landsbergen

Zeeuwse sterrenwacht Philippus Lansbergen is verhuisd naar een nieuw pand in Middelburg.

Bekijk project