projecten
theater, dans en filmOverijssel

Het Verzet Kraakt

Een verhaal over verzetshelden die de grootste bankroof aller tijden pleegden.

Dat de bankoverval historisch is, staat buiten kijf. De buit is met 46,1 miljoen gulden de grootste bankroof in Nederland. De bankoverval in Almelo is een verzetsdaad waar de Nederlandse regering vanuit Londen schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. En de daders zijn gewone mannen uit de omgeving die het met minimale voorbereidingen en middelen lukt de Duitse bezetter voor gek te zetten.

Met een recordbuit mag de bankoverval dan aanvankelijk een groot succes zijn, de verzetsdaad eindigt in een tragedie. Voor het eind van het jaar is het geld terug in Duitse handen en zijn zeven verzetsstrijders opgepakt. Zes van hen moeten het met de dood bekopen. 

De voorstelling biedt een reconstructie. Als rode draad voor de productie worden verhalen van Twentenaren gebruikt over de laatste twee jaren van WOII en rondom de bankroof in het bijzonder. Met meer dan 12.000 verkochte kaarten is de theaterproductie nu al een groot succes.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Overijsseltheater, dans en film

De Wilde Deerne

Muziektheater over het wolfsmeisje dat 300 jaar geleden bij Zwolle werd gevonden.

Bekijk project
Overijsseltheater, dans en film

Operatie IJssellinie

Het theaterspektakel over het geheim van de koude oorlog.

Bekijk project
Overijsselmuziektheater, dans en film

Hanzedagen

Van 15 tot en met 18 juni 2017 staat Kampen in het teken van de Internationale Hanzedagen. Vier dagen theater, kunst en muziek in het centrum van Kampen.

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Billy The Kid

Muziektheater over het Amerikaanse Western icoon, door Nineties Productions.

Bekijk project