projecten
beeldende kunstLandelijkMuseum JAN

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

  • Museum JAN | Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design
  • Museum JAN | Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design
  • Museum JAN | Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design
  • Museum JAN | Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

Jan Jansen, die mei dit jaar de prachtige leeftijd van 80 bereikt, verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de 'zweefhak'. Zijn werk wordt gezien als bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem. De tentoonstelling eert daarom het omvangrijke oeuvre van de ontwerper en laat paralellen zien met werk van onder andere: couturier Ronald van der Kemp, productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer, maar ook fashion designer Bas Kosters.

Jan als inspiratiebron

Naast het tentoonstellen van de iconische schoenontwerpen van Jan Jansen wordt er naast zijn eigen werk ook werk van ontwerpers die een soortgelijke stijl of werkwijze hebben geplaatst. Vaak zijn deze ontwerpen geïnspireerd op de designs van de bekende schoenontwerper. Zo toont zijn patchwork overeenkomsten met de manier waarop Ronald van der Kemp zijn stoffen hergebruikt. De felgekleurde vrolijkheid van Bas Kosters collecties sluit aan bij het kleurgebruik van Jansen. In één van de zalen van  Museum JAN wordt een overzicht getoond van Jan Jansens werk over een periode van 60 jaar. Lisa Goudsmit is gastcurator van de tentoonstelling en selecteerde het werk van de Nederlandse ontwerpers.  

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design' is te zin in Museum Jan van 2 a   

Memoires

Speciaal voor de tentoonstelling verschijnen in gelimiteerde, gesigneerde oplage, de memoires van de ontwerper. Deze zijn vormgegeven door zijn zoon Lok Jansen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Haute Bordure

'Haute Bordure' is een bijzondere tentoonstelling te zien in het Fries Museum van eind april tot eind juli 2021. In de tentoonstelling vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. De tentoonstelling bewijst dat borduren van alle tijden is en voor iedereen! Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details.

Bekijk project