projecten
geschiedenis & letterennatuurLandelijkLeiden

Naturalis

Naturalis is klaar voor de toekomst. Eind augustus openden de deuren van het nieuwe gebouw. Ontworpen door het internationaal gerenommeerde Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam, die reliëfsculpturen liet ontwerpen door modeontwerpster Iris van Herpen en wandpanelen liet maken door ontwerper Tord Boontje. Aan de hand van thematisch ingerichte museumzalen kunnen we de wonderen der natuur beleven. In het onderzoekscentrum wordt het urgente onderzoek naar de veranderende biodiversiteit voortgezet. 

De Verleiding
In museumzaal 'De Verleiding' draait alles om voortplanting in de natuur. Hoe aantrekkelijk ruikt bijvoorbeeld de urine van een giraffenvrouwtje? Of met welke kleuren lokt een bloem een bij? Als de paring is geslaagd, wat gebeurt er daarna? Zorgen de ouders voor hun kroost, of juist niet? Het ‘warenhuis van de liefde’ heeft een rijk assortiment aan echte objecten, illustraties en spelletjes die de zintuigen prikkelen.

Het ontstaan van de mens
Hoe is de mens ontstaan? Aan de hand van unieke fossielen van Homo erectus, onze vroege voorouder, wordt deze veelomvattende vraag onderzocht. De ontdekker ervan, de Nederlandse arts en onderzoeker Eugène Dubois (1858-1940), neemt de bezoeker in de zaal mee op zijn avontuur om de link tussen aap en mens te vinden. Hij was de eerste die hiernaar op zoek ging. Zijn reis naar onder andere Java illustreert de vastberadenheid die je als wetenschapper moet hebben.

Tyrannosaurus rex Trix
Na een reis door Europa is het pronkstuk van Naturalis weer terug in Leiden. Het frame en alle onderdelen van het 66 miljoen jaar oude skelet van de Tyrannosaurus rex zijn zorgvuldig in elkaar gezet op de permanente ereplek in zaal 'Dinotijd'. Daar speelt Trix, zoals Naturalis deze oude dame in 2016 doopte, de hoofdrol in het verhaal over dinosauriërs en de tijd waarin die leefden. Onderzoekers van Naturalis kwamen dankzij hun dinovondsten veel te weten over deze soorten en hun leefomgeving.

Preparareren van dieren en planten
Wist je dat je in het nieuwe museum zelf mee kan kijken hoe er een dier wordt opgezet? En hoe bewaar je een plant voor de eeuwigheid? Meerder dagen per week kan je tussen 10.00 tot 14.00 uur inlopen, terwijl er bijvoorbeeld een koolmees, zeekoet of egel wordt opgezet. Bekijk het schema.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Werkgroep Zeearend Nederland

Onderzoek naar de gedragingen van de zeearend in Nederland

Bekijk project
Landelijknatuur

Plastic Whale Foundation

Projecten vóór plasticvrije wateren

Bekijk project
Landelijknatuur

Beter met planten

Tentoonstelling over medicinale planten

Bekijk project