projecten
beeldende kunstmuziekZuid-Holland

EXPO | Black Album / White Cube

In De Kunsthal is t/m 10 januari 2021 een unieke expositie te bewonderen over de moderne kruisbestuiving tussen popmuziek en moderne kunst: 'Black Album/ White Cube'. Met vijfendertig internationaal bekende kunstenaars en muzikanten reis je langs hedendaagse klassiekers, op de tunes van The Beatles en Joy Division tot aan Britney Spears en techno. 

We vertellen niets nieuws door te stellen dat muziek en beeldende kunst elkaar al sinds het begin der tijden invloed en aantrekkingskracht op elkaar hebben uitgeoefend. Veel muzikanten zijn tevens beeldend kunstenaar, fotograaf of videomaker en vice versa. 

Maar nooit eerder was er zo'n groots opgezette tentoonstelling in Nederland met bijna tweehonderd foto’s, multimediale werken, installaties, sculpturen, tekeningen en schilderijen, waarin de cross overs tussen beeldende kunst en popmuziek worden verkend.

Radenko Milak vereeuwigde in aquarel dé kus van Madonna en Britney Spears tijdens de MTV Video Music Awards in 2003 

'Black Album / White Cube' kwam tot stand in samenwerking met de Deichtorhallen in Hamburg en wordt aangevuld met een uitgebreid publieksprogramma. Gastcurator is journalist Max Dax, voormalig hoofdredacteur van het befaamde Duitse rock en pop culture magazine Spex en Electronic Beats magazine.

Een kort en onvolledig overzicht van wat er zoal te zien is bij deze expo.

We buy white albums

Het contrast tussen popmuziek als massa-industrie en de kunstwereld, waar het draait om het originele object, levert een interessant spanningsveld op. De monumentale installatie ‘We Buy White Albums’ van Rutherford Chang speelt met dit gegeven. Chang verzamelde bijna 3.000 kopieën van The Beatles’ ‘White Album’ en rangschikte ze in serienummer in een nagebouwde platenzaak. Verouderd, bevlekt of beschreven blijkt iedere plaat uniek en bijzonder. 

We buy white albums, Rutherforfd Chang

Ook geven kunstenaars als Richard Prince en Turner-prijswinnaar Mark Leckey hun eigen draai aan muzikale principes als ritme of sampling. Van muzikanten is kunst tentoongesteld. Zo blijkt Kim Gordon niet alleen oprichter van Sonic Youth maar ook schilder.

Platenhoes artwork: Unknown Pleasures

Van grafisch ontwerper Peter Saville is een nieuwe video-installatie te zien. De video toont alle hommages en rip-offs van het iconische ontwerp dat hij maakte voor de platenhoes van Joy Division’s ‘Unknown Pleasures’. Zo is de tentoonstelling gevuld met uiteenlopende hedendaagse kunstwerken in allerhande media die zonder muziek nooit gemaakt waren.  

Mocht je je afvragen van welke artiest naast het White Album van The Beatles The Black Album is: metalband Metallica (1991) en rapper Jay-Z (2003) brachten gelijknamige albums uit met die titel. Luister hieronder naar het nummer 99 Problems van Jay-Z's The Black Album. De man van Beyoncé heeft naast het maken van iconische eigen muziek naam gemaakt met zijn eigen platenlabel Roc Nation. Ook is hij de eigenaar van muziekstreamingdienst Tidal

Gabbers

Nederland kent ook zijn eigen wereldberoemde subcultuurstijl: gabber! Deze muziekstroming ontstond in de jaren 90 van de 20e eeuw in Rotterdam vanuit feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt, een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme. 

Gabberen, de hakkerige manier van dansen op gabbermuziek, wordt ook wel hakken genoemd.  De Rotterdamse fotografen Ellie Uyttenbroek en Ari Versluys legden in hun serie ‘Exactitudes’ het uiterlijk van gabbers vast - zie de portretten bovenaan het artikel.

De expositie 'Black Album / White Cube' is t/m 10 januari 2021 te zien in De Kunsthal, Rotterdam. Reserveer tickets via kunsthal.nl. Het Cultuurfonds heeft deze expositie ondersteund.


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Zuid-Hollandbeeldende kunst

Modest Fashion - Stedelijk Museum Schiedam

Deze fashion hype is een blijvertje

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

De Woonkamers van Gouda Oost

Dubbeltentoonstelling met 40 portretten

Bekijk project
LandelijkZuid-Hollandbeeldende kunst

Actie <-> Reactie

De Kunsthal Rotterdam toont 100 jaar kinetische kunst.

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

Kap Nâh!!

Wie was Marnix Rueb? Een documentaire over de tekenaar achter Haagse Harry.

Bekijk project