projecten
beeldende kunstLandelijkRotterdam

FAKE ME HARD

FAKE ME HARD is een grootschalige tentoonstelling over thema’s als big data, algoritmes, artificial intelligence (AI) en de rol van de mens in de samenleving van morgen. 

  • 'Adcredo' van Joey Holder
  • FAKE ME HARD Virtuele Tentoonstelling

Fysieke tentoonstelling FAKE ME HARD

De makers van ROBOT LOVE & TEC ART, brengen de nieuwe tentoonstelling FAKE ME HARD. Met futuristische installaties van meer dan 40 kunstenaars, performances en debatten wordt de complexe werkelijkheid van de 21ste eeuw getoond. FAKE ME HARD opent op 30 juni coronaproof tijdens Rotterdam Art Week en is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds. De fysieke tentoonstelling is te zien in de industriële omgeving van AVL Mundo in Rotterdam. Als de coronamaatregelen het toelaten. 

FAKE ME HARD Virtual

Maar vanaf 1 maart zijn bezoekers alvast welkom in de FAKE ME HARD Virtual omgeving. Bezoekers worden bij binnenkomst uitgenodigd een zelfgemaakte fake identity aan te nemen waarmee ze een geheimzinnig landschap kunnen betreden. 

Musicerende robots en computer generated influencers zetten speels de toon. Een laaghangende nevel, verlicht door lasers, wijst de weg door de tentoonstellingsruimte. Tijdens de ontdekkingsreis wordt het publiek, aan de hand van spectaculaire kunstinstallaties, geconfronteerd met urgente vraagstukken zoals deepfake.

Deepfake

In deze tijden van deepfake-video’s is het steeds moeilijker ‘echt’ van ‘niet echt’ te onderscheiden. Algoritmes faciliteren een ‘fabeltjesfuik’, met directe gevolgen voor de samenleving en democratie. We komen steeds meer in een eigen bubbel terecht en krijgen te maken met verschillende realiteiten. Hoe moeten we navigeren in een wereld zonder consensus of waarheid?

In de tentoonstelling kunnen wij ons wapenen door zelf ‘robotproof’ te worden en algoritmes en AI ‘human aware’ te maken. Door terug te praten kunnen we AI een taal leren waarin ruimte is voor menselijke betekenisgeving en interpretatie. FAKE ME HARD breekt een lans voor the power of people!

'Kitty AI' van Pinar Yoldas

In Kitty AI van Pinar Yoldas (VS) maken we kennis met een wereldleider uit het jaar 2039. Dat is geen president, maar een kunstmatige intelligentie (AI) die we op het beeldscherm zien als een schattige kitten. Is dit hoe leiders eruit gaan zien als algoritmes de overhand krijgen? 

'Fake Me Deep' van Marnix de Nijs

In de biometrische installatie Fake Me Deep van Marnix de Nijs (NL) screenen algoritmes je gezicht en matchen dit met je deepfake-profiel. Het klinkt als een dystopische nachtmerrie, maar je bent zelf de maker van deze deepfake. Fake Me Hard Virtual presenteert een teaser en levert het gereedschap om te leren ‘terug te faken’.

'Phyllotaxis' van Joris Strijbos & Daan Johan

Ervaar de magie van technologie met Phyllotaxis van Joris Strijbos & Daan Johan (NL). De interne interactie tussen verschillende automatische gemanipuleerde algoritmes resulteert in een hypnotiserende compositie van licht, geluid en beweging. Algoritmes als Neon Gods.

'Adcredo' van Joey Holder

Joey Holder (VK) presenteert haar video-installatie Adcredo. Deepfakes van Donald Trump, Vladimir Poetin, rapper Kanye West en Paypal-oprichter en Facebook Investeerder van het eerste uur Peter Thiel figureren naast mythische wezens gebaseerd op complottheorieën. Hoe beïnvloeden online influencers ons realiteitsbesef?

Virtuele tentoonstelling: waar en wanneer?

Vanaf 1 maart 2021 te zien op de website van FAKE ME HARD

Fysieke tentoonstelling: waar en wanneer?

FAKE ME HARD – Your guide to the post-truth society is te zien in en rondom AVL Mundo in Rotterdam van 30 juni t/m 15 augustus 2021. Praktische informatie over openingstijden en kaartverkoop wordt later bekend gemaakt.

Project gesteund door:

Breeman Talle Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Haute Bordure

'Haute Bordure' is een bijzondere tentoonstelling te zien in het Fries Museum van eind april tot eind juli 2021. In de tentoonstelling vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. De tentoonstelling bewijst dat borduren van alle tijden is en voor iedereen! Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details.

Bekijk project