projecten
beeldende kunstSchiedam

Familie! Je zal het maar hebben

Wat betekent familie? ‘Het is een rijk thema waarbij iedereen een eigen verhaal heeft en een eigen waarheid kent’, vertelt curator Karina van Bezooijen. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars tonen werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid in een interactieve tentoonstelling. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen... te bezoeken van 13 oktober 2018 tot 3 maart 2019 in Stedelijk Museum Schiedam!

Huidhonger
Opvallend is hoe persoonlijk én universeel de kunst op de tentoonstelling is. Zo reageerde kunstenaar Anique Weve op het nieuws dat gezinsleden elkaar te weinig omhelzen. Op haar foto Knuffelen zien we een moeder en kind die bijna tot één persoon versmelten. Bij te weinig fysiek contact krijgen mensen huidhonger, blijkt uit onderzoek.

Kapsalon
Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers ook hun haar laten knippen. Manon van Hoeckel richt een kapsalon in waar je eens per week terecht kan in het weekend. Dat is gratis. Je hoeft ook geen entree te betalen maar loop wel even langs de kassa om te kijken of er plek is. Reserveren kan niet, meld je op de dag zelf aan bij de balie. Klik hier voor de data. Er staan ook droogkappen met gesprekken over familie die Van Hoeckel in verschillende Schiedamse kapsalons opnam.

Gemeenschap
De tentoonstelling is een plek waar mensen verhalen delen, door het kunstenaars opgetekend of door bezoekers achtergelaten. Het biedt allerlei activiteiten om alleen of met familie andere mensen en families te ontmoeten, in het museum of daarbuiten. Zo zijn er Bring-Your-Own familierecept-etentjes en een kerstdiner voor mensen zonder familie. Houd hiervoor de website van het museum in de gaten. Er wordt samengewerkt met verschillende partners in de stad, zoals de Historische Vereniging Schiedam.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Kabbala

Tentoonstelling over de kunst van de joodse mystiek

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Japans naakt

Tentoonstelling met Japanse naaktfotografie sinds de negentiende eeuw

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Carel Visser - Genesis

Retrospectief over de in 2015 overleden beeldhouwer

Bekijk project
Zuid-Hollandbeeldende kunst

De Woonkamers van Gouda Oost

Dubbeltentoonstelling met 40 portretten

Bekijk project