projecten
monumentenzorgLandelijkUtrecht

Herstel Jongerius hoofdkantoor

“Kan niet bestaat niet”, was een veelgebruikte uitdrukking van de Utrechtse entrepreneur Jan Jongerius. Zijn excentrieke villa en hoofdkantoor zijn daarvan het tastbare bewijs. Op initiatief van zijn kleinkinderen is het geheel in oude luister hersteld.

  • Alle monumentale details, zoals de klok, de lichttorentjes en de luifel, zijn hersteld en teruggebracht.
  • Het glas-in-loodraam in het kantoorpand werd Jongerius in 1939 aangeboden door zijn personeel.
  • Het kantoor is een Duurzaam Monument, met isolatie, warmtepomp en zonnecellen.

Inwoners van Utrecht moeten hun ogen hebben uitgekeken toen eind jaren dertig van de vorige eeuw het flamboyante complex van Jan Jongerius (18881941) aan het Merwedekanaal verrees. De architectuur van de directeursvilla en het kantoorpand was opvallend modern − een mix van het moderne bouwen en art deco − en had een on-Nederlandse allure.

Anno 2018 is het Jongerius Complex niet alleen een fraai gerestaureerd monument, maar vertelt het ook het authentieke verhaal van de familie die hier gewoond en gewerkt heeft. 

Project gesteund door:

Jacob Claij Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Bartholomeus Gasthuis

Restauratie van het oudste bejaardentehuis van Nederland

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Restauratie molen De Hoop

175-jarige krijgt facelift

Bekijk project